SUA şi Rusia îşi sporesc prezenţa navală în apropierea Siriei

Rusia a trimis duminică o navă militară de recunoaştere în estul Mării Mediterane, SUA dislocând în acelaşi timp în zonă o navă de transport în contextul pregătirilor armatei americane pentru o posibilă intervenţie militară în Siria, relatează agenţiile Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
02 sept. 2013, 09:50
SUA şi Rusia îşi sporesc prezenţa navală în apropierea Siriei

Potrivit agenţiei Interfax, care citează sub rezerva anonimatului o sursă militară rusă, misiunea navei Priazovîe, care a plecat din portul Sevastopol de la Marea Neagră, este de ‘a culege informaţii în zona unde conflictul ar putea escalada’. Sursa mai precizează că această navă urmează să opereze separat de flotila rusă staţionată permanent în Marea Mediterană.

Tot duminică, armata americană a poziţionat în aceeaşi regiune o navă de suport logistic ce poate transporta sute de soldaţi şi câteva elicoptere. Până în prezent, în estul Mediteranei au fost desfăşurate cinci distrugătoare americane purtătoare de rachete Tomahawk.

În timp ce Statele Unite susţin că au dovezi ce atestă că armata siriană a folosit gaz sarin în atacul de pe data de 21 august din apropiere de Damasc, în urma căruia şi-ar fi pierdut viaţa peste 1.200 de persoane, Rusia consideră că atacul a fost înscenat de rebeli pentru a provoca o intervenţie militară, apreciind drept neconvingătoare dovezile la care face referire administraţia americană.