SUA şi Rusia, risc de ciocniri accidentale în Siria

Statele Unite și Rusia, care efectuează fiecare lovituri în Siria, au căzut de acord să organizeze cât mai rapid o întâlnire la nivel de militari cu scopul "de a evita orice incident" între aviațiile lor, au anunțat miercuri șefii diplomațiilor celor două țări, scrie AFP.

01 oct. 2015, 03:28
SUA şi Rusia, risc de ciocniri accidentale în Siria

„Am căzut de acord asupra faptului că militarii trebuie să intre în contact foarte curând”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a confirmat necesitatea unei „discuții între militari, cât de repede posibil, poate chiar mâine”.

Cei doi miniștri s-au exprimat în fața reprezentanților presei la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, la câteva ore după primele bombardamente ruse în Siria.

Reuniunea la nivel de militari ai celor două armate trebuie să aibă în vedere ceea ce John Kerry a numit „deconfliction”.

Este vorba despre evitarea oricărui incident militar între avioanele ruse și cele ale coaliției conduse de Statele Unite și care desfășoară de un an lovituri contra pozițiilor grupării Statul Islamic (SI).

Termenul „deconfliction” poate fi tradus prin faptul că părțile implicate într-un conflict comunică și schimbă informații pentru a evita incidente între avioanele lor care intervin în același teatru de operațiuni.