SUA sprijină Republica Moldova în procesul de aderare la NATO: „Suntem hotărâţi să sporim cooperarea, inclusiv ăn domeniul militar”

Statele Unite ale Americii susţin aspiraţiile euroatlantice ale Chişinăului şi pledează pentru lărgirea şi aprofundarea cooperării militare cu Republica Moldova, a declarat marţi consilierul politic al Departamentului de Stat, Derek Chollet, aflat în fruntea unei delegaţii a departamentului într-o vizită oficială în Republica Moldova.

18 mai 2022, 16:53
SUA sprijină Republica Moldova în procesul de aderare la NATO: „Suntem hotărâţi să sporim cooperarea, inclusiv ăn domeniul militar”

Cu această ocazie, oficialul american a subliniat ataşamentul SUA faţă de integritatea ei teritorială şi soluţionarea prin dialog a problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri „5+2”, menţionând totodată că Washingtonul respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Derek Shollet a dat asigurări că SUA vor susţine Republica Moldova, inclusiv în contextul crizei energetice şi alimentare.

El a reiterat că SUA nu văd, la ora actuală, ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova din partea Rusiei şi că preocuparea principală acum trebuie să fie suportul pentru refugiaţi.

Răspunzând la una dintre întrebări, Derek Shollet a spus că SUA vor oferi suport Republicii Moldova, inclusiv pe dimensiune militară.

Citeşte şi: Rusia este din nou acuzată că ar fi folosit bombe cu fosfor alb, armă interzisă: „Ruşii pur şi simplu distrug deliberat infrastructura civilă”

„Suntem hotărâţi să sporim cooperarea inclusiv în domeniul militar”, a menţionat consilierul Departamentului de Stat, indicând că din delegaţia pe care o conduce în vizita în Republica Moldova face parte şi un funcţionar de rang înalt din Ministerul Apărării american, care va aborda cu autorităţile moldovene tema unei cooperări mai strânse şi durabile în domeniul militar.

Derek Chollet a mai spus că SUA monitorizează situaţia din regiunea transnistreană. Autorităţile de la Washington fac tot posibilul ca Ucraina să-şi păstreze „suveranitatea şi viitorul”, a accentuat el.

„Nu vreau să prezic viitorul, dar, din păcate, acest război va dura ceva timp. Acum noi ne străduim să oferim tot sprijinul pe care-l putem oferi. De exemplu, în următoarele zile în Congresul SUA va fi aprobată o nouă tranşă de asistenţă pentru a ajuta Ucraina şi alte state afectate de acest război. Vladimir Putin, dacă ar dori, ar putea încheia acest război chiar astăzi, dar, deoarece asta nu se întâmplă, acesta va continua”, a afirmat responsabilul diplomatic american, potrivit Agerpres.

La Chişinău, Derek Chollet a avut o serie de întrevederi cu oficiali moldoveni, inclusiv cu premierul Natalia Gavriliţă, notează postul de radio citat.

Citeşte şi: Zelenski pregăteşte mutarea decisivă pentru înfrângerea lui Putin


loading...
Partenerii noștri