SUA va menţine 100.000 de soldaţi în Europa şi ar putea suplimenta numărul, dacă tensiunile dintre Washington şi Kremlin escaladează

SUA vor menține, cel mai probabil, 100.000 de soldați staționați în Europa în viitorul apropiat, dacă tensiunile cu Moscova nu vor escalada. Numărul lor ar putea crește însă, dacă Rusia va amenința Suedia, Finlanda sau membrii NATO, au declarat mai mulți oficiali americani.

21 mai 2022, 09:14
SUA va menţine 100.000 de soldaţi în Europa şi ar putea suplimenta numărul, dacă tensiunile dintre Washington şi Kremlin escaladează

SUA ar putea înființa baze suplimentare în Europa, dacă mediul de securitate se schimbă, au adăugat oficialii. Pe de altă parte, numărul militarilor americani trimiși în Europa ar putea crește temporar atunci când NATO desfășoară exerciții militare în regiune.

Statele Unite și-au sporit forțele trimise în Europa de la aproximativ 60.000 de soldați, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la aproximativ 100.000 în prezent, adăugând trupe și mijloace militare în țările de pe flancul estic al Europei pentru a sprijini NATO și pentru a descuraja Moscova, potrivit Digi24.

SUA au contribuit cu mii de soldați la Forța de reacție a NATO, care a fost activată pentru prima dată în istoria NATO la începutul acestei primăveri.

În aprilie, șeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, le-a spus membrilor Congresului american că susține crearea unor baze americane permanente în Europa de Est ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Dar Milley crede că trupele americane din aceste baze ar putea fi dislocate prin rotație, și nu staționate permament, pentru a crea o descurajare eficientă.

Citeşte şi: Ucraina anunţă că serviciile speciale ruse încearcă sa destabilizeze situaţia din Transnistria

SUA au adus mii de soldați în Europa prin rotații temporare, au desfășurat mijloace militare suplimentare pe flancul estic pentru a sprijini opt noi grupuri tactice NATO și au trimis miliarde de dolari asistență militară Ucrainei, alături de aliații din NATO.

Pentagonul a anunțat recent trupe de înlocuire pentru aceste rotații temporare, semnalând că prezența sporită a SUA va fi menținută pentru o perioadă de timp. Pentagonul spune că aproximativ 10.500 de militari americani vor fi desfășurați în Europa în următoarele săptămâni și luni pentru a înlocui forțele care se află deja aici.

Întrucât Suedia și Finlanda sunt pregătite să adere la NATO, oficialii americani nu cred că va fi nevoie de forțe suplimentare decât dacă Rusia reprezintă brusc o amenințare pentru cele două țări nordice. În cazul în care Rusia ar muta armament sau ar amenința serios că mută armament mai aproape de graniță, poziția de forță ar putea fi reevaluată în continuare, au spus oficialii.

Alianța Nord-Atlantică este așteptată să ia decizii importante pentru a consolida descurajarea și apărarea NATO și pentru a reflecta noua realitate de securitate din Europa la summitul de la Madrid de luna viitoare, când va fi adoptat și un nou concept strategic.

Citeşte şi: NATO şi Pentagonul, anunţ despre superarma cu laser „Zadira” care ar putea distruge şi sateliţi