SUA vor trimite două nave antirachetă suplimentare în Japonia pentru a răspunde ameninţării nord-coreene

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a anunţat duminică intenţia Statelor Unite de a trimite în Japonia două nave echipate cu sistemul antirachetă Aegis, care se vor adăuga la cele deja prezente, pentru a răspunde ameninţării nord-coreene.

06 apr. 2014, 06:18
SUA vor trimite două nave antirachetă suplimentare în Japonia pentru a răspunde ameninţării nord-coreene

Ca răspuns la provocările şi acţiunile destabilizatoare ale Phenianului, inclusiv lansările recente de rachete prin încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, pot să anunţ astăzi că SUA intenţionează să desfăşoare două nave suplimentare echipate cu sistemul antirachetă Aegis în Japonia în 2017„, a explicat Hagel la Tokyo, după o întâlnire cu omologul său japonez, Itsunori Onodera, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Schimb de focuri între Coreea de Sud şi Coreea de Nord GALERIE FOTO

Aceste nave se vor adăuga celor cinci nave echipate cu sistem antirachetă deja staţionate în Japonia, unde SUA dispun de importante baze şi de aproape 50.000 de militari.

Coreea de Nord a testat în martie două rachete balistice de rază medie capabile să lovească Japonia. Potrivit presei, Japonia a cerut forţelor sale de autoapărare (denumirea armatei nipone) să distrugă orice rachetă nord-coreeană care va traversa spaţiul său aerian şi a dispus propriile sale nave echipate cu sistem Aegis în Marea Japoniei (numită Marea de Est de către cele două Corei).

Anunţul de duminică urmează deciziei SUA din luna octombrie a anului trecut de a desfăşura un al doilea radar de alertă în Japonia, la Kyoto (vest), şi rezoluţiei de a spori numărul de rachete interceptoare din Alaska (nord-vestul SUA).

Citeşte şi Coreea de Sud a efectuat un test de rachetă cu raza de 500 km

Aceste măsuri ne vor spori semnificativ capacitatea de a apăra Japonia şi teritoriul american de ameninţarea rachetelor balistice nord-coreene„, a subliniat Hagel.

Şeful Pentagonului a ajuns sâmbătă în Japonia pentru o vizită de două zile, prima etapă a unui turneu în Asia care va mai cuprinde opriri în China şi Mongolia.