SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Anul trecut, doar 35% au luat peste 5. Care a fost subiectul dificil

Ministerul Educaţiei anunţă că simularea se va organiza în 1.318 unităţi de învăţământ liceal, numărul de elevi implicaţi - estimativ - fiind de circa 123.000.
Filip Stan
25 mart. 2025, 11:50
SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Anul trecut, doar 35% au luat peste 5. Care a fost subiectul dificil

SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Elevii de clasa a XII-au care au susținut proba obligatorie a profilului la Istorie au avut de scris un eseu despre evoluția Țării Românești, a Moldovei și a Transilvaniei în secolele al XIV-lea — al XVIII-lea, potrivit subiectelor obținute de Edupedu.ro. Vezi mai jos, în articol, ce subiecte au primit candidații.

Subiecte şi Bareme Istorie Edu.ro

E_c_istorie_2025_var_simulare_LRO E_c_istorie_2025_bar_simulare_LRO

Proba de Matematică sau de Istorie de la simularea de Bacalaureat 2025, în funcție de profilul urmat la liceu de elevii de clasa a XII-a, a început marți, 25 martie, de la ora 09:00, și durează trei ore.

La istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică, profil umanist, toate specializările, filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările – profil sportiv, toate specializările – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor – profil teologic, toate specializările.

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă a fost de 180 de minute și s-a calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Subiectul I a avut mai multe cerințe pe baza a două texte suport de S. Fischer-Galați, România în secolul al XX-lea, și un fragment din I. Scurtu, G. Buzatu, Istoria românilor în secolul XX.

La subiectul al III-lea, candidații au avut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția Tării Românești, a Moldovei și a Transilvaniei în secolele al XIV-lea — al XVIII-lea, având în vedere următoarele:

  • „precizarea unui fapt istoric din primele șase decenii ale secolului al XIV-lea, referitor la spațiul românesc din Sudul Carpaților și menționarea a două aspecte cu privire la acest fapt istoric;
    prezentarea unui fapt istoric desfășurat în secolul al XIV-lea în spațiul românesc din Estul Carpaților;
    menționarea a două aspecte cu privire la organizarea instituțională a Transilvaniei în secolele al XVI-lea — al XVII-lea;
    formularea unui punct de vedere referitor la organizarea institutională din Moldova sau din Țara Românească în prima jumătate a secolului al XVIII-lea si susţinerea acestuia printr-un argument istoric.”

 

SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat a început luni, cu Limba şi literatura română. Probele încep la ora 09.00, iar accesul elevilor în sălile de examen este permis până la ora 08.30. Peste 123.000 de elevi sunt aşteptaţi în 1.318 centre de examinare. În 2024, rata de promovare la Limba română a fost de 60,13%, rata de promovare la disciplina obligatorie a profilului a fost 64,12%, rata de promovare la proba la alegere a profilului a fost 64,75%, iar rata de promovare la Limba maternă a fost.84,08%. La trei dintre problele de examen, peste 35% dintre elevi au obţinut note sub 5, procentul ajungând aproape la 40% la Limba română.

SUBIECTE Simulare Bacalaureat 2025, proba scrisă la limba și literatura română: Elevii au primit un text despre Liviu Rusu, din volumul „Evocări” de Ștefan Augustin Doinaș, de comentat o poezie și un eseu despre romanul psihologic

Simularea probelor scrise din cadrul examenelor naţionale pentru elevi (an şcolar 2024 – 2025), organizată la nivelul întregii ţări de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, programează, în intervalul 24 – 27 martie, următoarele teste aferente examenului naţional de bacalaureat:

Ministerul Educaţiei anunţă că simularea se va organiza în 1.318 unităţi de învăţământ liceal, numărul de elevi implicaţi – estimativ – fiind de circa 123.000.

Disciplinele la care se desfăşoară simularea probelor scrise sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie şi Filosofie – proba E)d).

”Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, a transmis Ministerul Educaţiei.

SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. CUM ESTE ORGANIZAT EXAMENUL

Potrivit datelor tranmsmise de Ministerul Educaţiei, probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaţilor în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Rezultatele vor fi comunicate individual (marţi, 8 aprilie) şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ liceal prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi în cadrul consiliilor profesorale.

”Obiectivul urmărit: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului din sesiunile iunie şi iulie – august 2025”, a mai trransmis Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute la simulare nu se trec în catalog, cu excepţia cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.

CARE AU FOST REZULTATELE SIMULĂRII ANUL TRECUT

Rata de promovare la simularea examenului de bacalaureat în 2024 a fost la Limba română de 60,13%, rata de promovare la disciplina obligatorie a profilului a fost 64,12%, rata de promovare la proba la alegere a profilului a fost 64,75%, iar rata de promovare la Limba maternă a fost 84,08%.

La Limba română, aproape 40% dintre elevi au luat note mai mici de 5, iar 22,89% dintre cei care au susţinut proba au obţinut note cuprinse între 5 şi 5.99.

La celelalte două probe – cea obligatorie a profilului şi cea la alegere – procentul celor care au luat note mai mici de 5 depăşea 35%.

La limba maternă, 15,92% dintre elevi au luat note sub 5, alţi peste 15% obţinând note cuprinse între 5 şi 5.99.

BAREME SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Cum se rezolvau subiectele pentru nota 10. Unde au greşit cei mai mulţi elevi

Numărul elevilor cu note de 10 a fost extrem de mic, fiind de 0,02% la Limba română, 0,53% la proba obligatorie, 0,46% la proba la alegere şi 0,12% la Limba maternă.

Ministerul Educației a publicat, pe site-ul subiecte.edu.ro, mai multe modele de subiecte destinate pregătirii elevilor claselor a XII-a de la profilul uman, care au probă obligatorie Istoria. Viitorii absolvenți de liceu vor susține în luna iunie doar probele scrise ale examenului național, întrucât au dat probele orale în luna februarie.

Elevii de la profilul uman vor susține probele obligatorii la Limba și literatura română și Istorie, iar a treia probă de la Bacalaureat 2025 se susține la alegere, dintre materiile specifice științelor umaniste.

Bacalaureat 2025 – Subiecte și Barem la Istorie

E_c_istorie_2025_var_model E_c_istorie_2025_bar_model

Calendar Bacalaureat 2025

  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă

Primele rezultate la BAC 2025 vor fi afișate pe 20 iunie 2025, iar elevii nemulțumiți de notele lor le pot contesta pe 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai