SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2023 EDU.RO: Cum să iei 10 la cea mai importantă probă

Absolvenții de liceu au mari emoții pentru că luni, 26 iunie, vor susține prima și cea mai importantă probă a examenului maturității. Este vorba despre proba scrisă la Limba și literatura română, unde foarte mulți absolvenți au șanse să ia nota 10 dacă sunt atenți și țin cont de câteva sfaturi.

25 iun. 2023, 21:00
SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2023 EDU.RO: Cum să iei 10 la cea mai importantă probă

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2023 EDU.RO: Cum să iei 10 la cea mai importantă probă. Tatiana Cauni, profesoară de Limba și literatura română, le recomandă tinerilor care urmează să dea examenul maturității să rezolve primele cerințe de la subiectul I după ce au citit tot textul suport pentru că astfel, le va fi mai ușor să repereze un argument pentru textul pe care îl au de redactat la punctul B.

Citește și Bacalaureat 2023. Edu.ro a publicat ghidul absolventului, ce greşeli trebuie să eviţi pentru a nu rata examenul maturităţii

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2023 EDU.RO: Cum să iei 10 la cea mai importantă probă

Bacalaureat 2023 a început luni cu proba scrisă la limba și literatura română. Absolvenții au avut de scris un text de opinie pornind de la un fragment din opera ”Ion Creangă (viața și opera)”, de George Călinescu, și să redacteze un comentariu în care să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice într-o poezie a lui Al. Vlahuță.

Sursa: Antena 3

La subiectul a III-a, candidații au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Tatiana Cauni este profesoară la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare și de peste 24 de ani predă Limba și literatura română. Astăzi, dascălul, le oferă proaspeților absolvenți, care se pregătesc, cu mari emoții să susțină proba scrisă la Limba și literatura română câteva sfaturi utile care să îi ajute să ia nota maximă.

„Sunt convinsă că toți elevii de clasa a XII-a așteaptă cu nerăbdare să vadă ”ce subiect le pică la bac” anul acesta și că în grupurile de prieteni sau pe rețelele de socializare discută mult despre acest lucru. Însă, până luni, când vom ști subiectul, o să le reamintesc câteva lucruri de care ar trebui să țină cont și pe care încă le mai pot remedia.

Cei mai mulți elevi când primesc subiectul și se apucă de rezolvarea lui încep cu cerințele de la subiectul I fără a citit textul integral, considerând că pierd timp. Abordarea nu este tocmai în avantajul lor pentru că oricum trebuie să-l citească pentru rezolvarea subiectului I.B, când construiesc primul argument cu exemplu concret din text. Ideal este să citească textul atent și să-și noteze pe ciornă două idei principale care să-i ajute și la realizarea textului argumentativ.

Si acum să luăm pe rând subiectele. Primul subiect are două părți: subiectul A are cinci cerințe cu rezolvare pe textul la prima vedere, fiecare fiind punctat cu 6p și subiectul B, care este textul argumentativ, fiind punctat cu 20p. Elevii trebuie să știe că pot pierde câte 1p la fiecare cerință dacă au greșeli de conținut, exprimare sau de ortografie și punctuație. De asemenea, fiecare răspuns trebuie formulat într-un enunț mai elaborat sau nu, în funcție de cerință (de exemplu cum sunt cerințele 4 și 5), altfel vor pierde un al punct pe barem. Pentru a răspunde la aceste cerințe pe text, elevii trebuie să înțeleagă conținutul, să răspundă parafrazând autorul și nu să copieze propoziții întregi din text, pentru că cerințele 1, 2, 4 și 5 le cer elevilor să utilizeze informațiile din text, nu să le copieze. Singura cerință, cu numărul 3, le dă voie să transcrie, cu ghilimele, din text, informații, deoarece ei trebuie să-și justifice răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

Subiectul B – textul argumentativ nu este foarte dificil, doar că elevii trebuie să fie atenți să nu piardă cele 2p pentru dezvoltarea argumentelor. În general scriu doar argumentele, fără a le dezvolta, și rămân cu 2p din 4p pe care le primesc pentru fiecare argument. Ca să evite acest lucru pot scrie o frază care să susțină argumentul și o frază pentru dezvoltarea acestuia. Apoi, să nu uite de elementele conectoare care introduc exemplele fie din text, fie culturale/personale pentru că punctajul pe barem este diferențiat: dacă le scriu pe toate primesc 2 p, dacă lipsesc din conectori rămân cu 1p.

Subiectul II nu le prea place elevilor, are și un punctaj mai mic, de 10p și, de cele mai multe ori, este ”frunzărit” cum spun eu, adică realizat superficial, deși baremul îi ajută foarte mult. Când realizează acest subiect, dacă au poezie, ar trebui să fie atenți să nu confunde ideea poetică (tema poeziei) cu motivele poetice, dacă primesc dramaturgie, să fie atenți la notațiile autorului, pentru că nu sunt doare cele care apar în paranteze sau să nu confunde perspectiva narativă, fiind atenți la ce persoană se narează în text, dacă primesc proză.

Aceste două subiecte sunt identice pentru toate profilurile, diferit fiind doar subiectul III.

Subiectul III reprezintă eseul de 400 de cuvinte și are un punctaj de 30p, el putând fi tema și viziunea într-un text, modalitățile de construcție a unui personaj sau relația dintre personaje, pentru profilul uman. Aici, de obicei, elevii scriu cam ce învață, neținând cont de faptul că au de realizat un eseu structurat și că au câteva repere în cerință, de care trebuie să țină cont în realizarea lui. Ce ar trebui să nu uite ei sunt cele două secvențe/idei poetice clare pentru tema textului (dacă au tema și viziunea), două secvențe pentru trăsătura de caracter pe care o aleg să o analizeze (dacă au modalități de construcție e unui personaj) sau două secvențe care evidențiază relația dintre personaje – pentru elevii de la uman.

De asemenea, pot pierde până la 6p dacă nu evidențiază foarte bine statutul (moral, social, psihologic, etc) personajului/personajelor dacă au de realizat modalitățile de construcție a personajului sau relația dintre două personaje. Și, evident, să nu uite că trebuie să scrie minim 400 de cuvinte, pentru că dacă nu o fac, vor pierde cele 14p pentru redactarea eseului.

Sper ca aceste informații să le fie de folos și să ia fiecare elev nota pe care o dorește la bacalaureat. Mult succes luni, dragi absolvenți, și multă atenție când citiți cerințele pentru a rezolva subiectele”, a subliniat profesoara într-un ghid cu sfaturi pentru candidați, realizat pentru Edupedu.ro.

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2023 EDU.RO: Modele de subiecte la română și barem la română la BAC 2023

Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte la română pentru bacalaureat 2023 astfel încât elevii să se familiarizeze cu cerințele de la examen.

Iată modele de subiecte la română și barem pentru examenul de bacalaureat din acest an:

Calendar Bacalaureat 2023

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  •  27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă;
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00;
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale la bacalaureat 2023. 

Citește și Guvernul a publicat în Monitorul Oficial modificările aduse în cazul Bacalaureatului, Titularizării și Evaluării Naționale