SUBIECTE ROMÂNĂ COMPER 2018, elevi au avut prima probă. BAREME ROMANA COMPER 2018

COMPER ROMÂNĂ 2018. Elevii din ciclul primar şi gimnazial susţin pe 19 ianuarie proba la Limba Română. Dupa încheierea procesului de evaluare, fiecare mentor va intra pe site-ul www.concursurilecomper.ro în contul propriu, unde va putea introduce rezultatele obţinute de elevi. Rezultatele elevilor se vor afișa pe site-ul concursului pe măsura introducerii rezultatelor de către mentori și vor putea fi vizualizate în pagina Rezultate elevi din meniul principal al mentorului.

19 ian. 2018, 10:40
SUBIECTE ROMÂNĂ COMPER 2018, elevi au avut prima probă.  BAREME ROMANA COMPER 2018

COMPER ROMÂNĂ 2018. A opta ediție a CONCURSULUI NAȚIONAL DE COMPETENȚĂ ȘI PERFORMANȚĂ PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI COMPER se va desfășura în anul școlar 2017-2018.

Subiecte de concurs – Comper-Limba si literatura romana

Elevi din clasa pregătitoare și clasele I-VIII din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi private din ţară, din mediul urban şi rural și din alte ţări în care se predă în limba română, pot participa la examenul care are ca scop evaluarea competenţelor matematice și de comunicare în limba română, precum şi obişnuinţa cu situaţii de concurs.

Examenul are loc în unităţile şcolare de stat şi private, la nivel de clasă sau grupuri de clase, în afara
programului obligatoriu. Prima etapă are loc în ianuarie.

Pe 19 ianuarie este proba la comunicare, iar pe 26 ianuarie se dă matematica.

Vezi si: COMPER ROMANA 2018: Subiecte COMPER ROMANA, ce trebuie să ştie elevii pentru etapa din ianuarie

 VEZI AICI MODELE SUBIECTE MATEMATICĂ COMPER

DATELE DE DESFĂŞURARE 

  • ETAPA JUDEŢEANĂ I

ComPer-Comunicare: 19 ianuarie 2018
ComPer-Mate 2000: 26 ianuarie 2018

  • ETAPA JUDEŢEANĂ II

ComPer-Comunicare: 16 martie 2018
ComPer-Mate 2000: 23 martie 2018

  • ETAPA III – NAŢIONALĂ (Doar pentru clasele I-VIII)

ComPer-Comunicare: 11 mai 2018
ComPer-Mate 2000: 18 mai 2018

Înscrierile pentru Etapa I se fac in perioada 16 octombrie 2017 – 12 ianuarie 2018.

  • Cum și când se înscriu elevii în concurs? 

Elevii înscrişi la Etapa judeteana I sunt înscrişi automat şi la Etapa judeteana II. Pentru Etapa judeteana II vor fi înregistraţi numai elevii care participă pentru prima dată la concurs (nu au participat şi la Etapa judeteana I).

VEZI AICI REGULAMENTUL COMPLET

Pentru etapa naţională înscrierea în concurs se face în mod automat de către Organizator şi va fi comunicată participanţilor odată cu afişarea rezultatelor de la Etapa judeteana II. La această etapă naţională concurează primii 500 de elevi ierarhizaţi în funcţie de punctajele cumulate obţinute la paşii anteriori, pentru fiecare clasă de studiu şi pentru fiecare disciplină de concurs.

  • Subiecte de concurs şi grilele de răspuns 

Pentru Clasa Pregătitoare: 
Concursul propune copiilor completarea unei fișe de activităţi integrate (inter- și transdisciplinare), cu 9 itemi formulaţi în așa fel încât să corespundă din punct de vedere al curriculum-ului clasei pregătitoare, precum și nivelului de programă corespunzător fiecărui semestru.

La ora când începe concursul, mentorul va distribui fiecărui copil fișa de concurs completată cu numele copilului și, fără a depăși timpul de concurs indicat pe fișă, va citi întrebările pe rând, asigurându-se că acestea au fost înţelese și va aștepta copiii să rezolve cerinţele de la fiecare punct al fișei, procedând astfel până la sfârșitul testului. Este recomandabil ca toţi copiii să termine testul.

Fișele de concurs sunt color, cu un design plăcut, ilustraţii semnificative și vizibile, cu indicaţii clare pentru răspuns, astfel încât ajutorul mentorului va fi minimal.

Pentru Clasele I-VIII: 
Subiectele de concurs (pentru Etapa judeteana I, Etapa judeteana II și Etapa Naţională) vor conţine un număr de 18 întrebări.

Continuţul acestor teste va fi structurat pe două nivele de învăţare diferenţiată şi progresivă: STANDARD (16 întrebări) – cu grad de dificultate mediu, conform standardelor prevăzute de programele școlare şi EXCELENŢĂ (2 întrebări) – cu grad de dificultate specific olimpiadelor școlare, atât pentru secţiunea COMPER-MATEMATICĂ, cât şi pentru secţiunea COMPER-LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ.

EVALUAREA RĂSPUNSURILOR conform baremului de corectare se va face de către o comisie formată din mentor, un coleg de catedră, directorul unităţii de învăţământ și un reprezentant al părinţilor desemnat de comitetul de părinţi.

Dupa încheierea procesului de evaluare, fiecare mentor va intra pe site-ul www.concursurilecomper.ro în contul propriu, unde va putea introduce rezultatele obţinute de elevi, accesând pagina Adăugare punctaje elevi corespunzătoare concursului susţinut, ediției și etapei curente.

Fiecare mentor trebuie să introducă rezultatele elevilor de la clasa pregătitoare în termen de maxim 10 zile de la data desfășurarii concursului.

Rezultatele elevilor se vor afișa pe site-ul concursului pe măsura introducerii rezultatelor de către mentori și vor putea fi vizualizate în pagina Rezultate elevi din meniul principal al mentorului.

Neintroducerea rezultatelor elevilor face imposibilă descărcarea adeverinţelor și diplomelor de participare la concurs pentru mentori și celelalte cadre didactice organizatoare.

Dupa încheierea fiecărei etape de concurs mentorul va înmâna fiecărui elev participant subiectele de concurs și grila de răspunsuri care vor constitui parte a portofoliului elevului.

Dupa încheierea etapei de concurs, fiecare mentor va intra pe site-ul concursului www.concursurilecomper.ro în contul propriu, unde va putea introduce rezultatele obţinute de elevi, accesând pagina Adăugare punctaje elevi corespunzătoare concursului susţinut, ediției și etapei curente.

Fiecare mentor trebuie să introducă rezultatele elevilor de la clasa pregătitoare în termen de maxim 10 zile de la data desfășurarii concursului. Rezultatele elevilor se vor afișa pe site-ul concursului pe măsura introducerii rezultatelor de către mentori și vor putea fi vizualizate în pagina Rezultate elevi din meniul principal al mentorului.

PENTRU CLASELE I-VIII 

Punctajele se vor înscrie pe grila de concurs pentru fiecare întrebare în parte, numărul total de puncte fiind de 100, astfel:

Primele 16 întrebări (standard) sunt evaluate cu câte 5 puncte, iar ultimele două întrebări (excelență) sunt evaluate cu câte 10 puncte.

Performanţele concurenţilor obţinute după fiecare etapă vor fi postate pe site-ul www.concursurilecomper.ro.

Baremul de corectare (grila oarbă) va fi postat pentru descărcare pe site-ul www.concursurilecomper.ro a doua zi după desfășurarea concursului și după sigilarea grilelor cu răspunsuri, la ora 7.

Baremul poate fi vizualizat şi descărcat numai de către mentor. Baremul devine public, prin afișare pe site-ul concursului, la 3 zile după desfășurarea concursului.

Punctajul maxim care se poate obţine va fi specificat pe fișa de concurs, pentru fiecare subiect în parte, numărul total de puncte care se pot obţine fiind de 100 puncte, astfel:
– Premiul I pentru 95-100 puncte;
– Premiul II pentru 85-94 puncte;

– Premiul III pentru 75-84 puncte;
– Menţiune pentru 65-74 puncte.

Evaluarea răspunsurilor conform baremului de corectare se va face în a doua zi după concurs de către o Comisie de Evaluare formată din mentor, un coleg de catedră, directorul / directorul adjunct al unităţii de învăţământ și un reprezentant al părinţilor desemnat de comitetul de părinţi (cu rol de supraveghere a procesului de evaluare).

În urma evaluării se va încheia un Proces verbal în care vor fi specificate următoarele: concursul (Comper-Limba și literatura română / Comper-Matematică), numele membrilor comisiei de evaluare, numărul de fișe evaluate la fiecare clasă. Procesul verbal se va păstra în școală. 

Rezultatele obţinute în urma evaluării vor fi comunicate fiecărui elev în parte și totodată i se va înmâna fiecărui elev participant fișa de concurs individuală pe care acesta o va prezenta părinţilor/tutorilor.

Rezultatele vor fi afișate la avizierul școlii.

Eventualele contestaţii se vor rezolva în cadrul comisiei de evaluare care a efectuat corectarea grilelor de răspunsuri, în termen de 3 zile de la comunicarea rezultatelor.

Dupa încheierea fiecărei etape de concurs mentorul va înmâna fiecărui elev participant subiectele de concurs și grila de răspunsuri care vor constitui parte a portofoliului elevului.