SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 EDU.RO după model PISA. Emoţii pentru 131.000 de elevi UPDATE

Evaluarea Națională 2021 începe marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română, și continuă în 24 iunie cu examenul la matematică, urmând ca verificarea cunoștințelor de limbă maternă, acolo unde este cazul, să aibă loc în 25 iunie.
Alina Costache
22 iun. 2021, 00:35
SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 EDU.RO după model PISA. Emoţii pentru 131.000 de elevi UPDATE
SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 EDU.RO.

Examenul începe marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfăşura proba la Matematică. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.
Media obținută la Evaluarea Națională este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Site-ul dedicat publicării rezultatelor este http://evaluare.edu.ro.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

En VIII 2021 Limba Si Literatura Romana Var 04 by Alina Andrei Bodrug on Scribd


EDU.RO SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Interesul este cu atât mai mare cu cât structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2021 se schimbă, iar elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA. Au avut o primă ocazie să vadă despre ce este vorba cu ocazia simulării Evaluării Naționale, care a avut loc la sfârșitul lunii martie.

Așadar, în scurtul răgaz pe care îl mai au până la examene, elevii au posibilitatea de a se pregăti rezolvând testele de antrenament, adică niște modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele sunt structurate exact după modelul acestora, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent.

Aceste teste de antrenament au fost puse la dispoziția elevilor de Ministerul Educației începând cu semestrul al II-lea al anului școlar în curs și au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

În data de 31 mai au fost postate ultimele seturi de teste de antrenament și au fost publicate și baremele lor de corectare.

De asemenea, și pe site-ul Ministerului Educației, la secțiunea dedicată Evaluării Naționale din acest an, a fost postat un set de modele de subiecte pentru română, matematică și limba maternă, cu baremele de corectare aferente.

Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00), acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.

„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, precizează Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Absolvenţii învăţământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

„Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021. Accesul candidaţilor, cu respectarea măsurilor de siguranţă epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30”, afirmă aceeaşi sursă.

Examenul se va desfăşura în 3.850 de centre, iar probele încep la ora 9,00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.

Ministerul Educaţiei precizează că la probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2021 candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

„Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, afirmă sursa citată.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Ministerul Educaţiei afirmă că probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Telverde pentru sesizarea neregulilor

Totodată, candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

„Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare. Sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală”, reaminteşte Ministerul Educaţiei care subliniază că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanaţi, măşti etc.).

De asemenea, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 26 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8,00 -14,00.
Elevii ar putea primi vouchere pentru meditaţii. Sorin Cîmpeanu: „Meditaţiile nu pot fi împiedicate. Sunt în orice stat al lumii”

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

„Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, afirmă Ministerul Educaţiei.

Etapa specială a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 EDU.RO. Modele de subiecte pentru limba română

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2021 EDU.RO. Față de anii anteriori, structura subiectelor la limba și literatura română se schimbă destul de mult, la fel cerințele și punctajele. Astfel, proba are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este practic centrul de greutate al lucrării, fiind notat cu 70 de puncte, în timp ce subiectul al doilea, de 20 de puncte, este o compunere succintă pe o temă dată.

La primul subiect se dau două texte, care pot fi redactate în stiluri diferite, dar care sunt cumva pe aceeași temă. Pornind de la aceste texte, se testează mai întâi capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte, prin întrebări specifice. Treptat, apar cerințe mai elaborate, care vor să verifice capacitatea elevului de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite, trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.

În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică.

De notat, de asemenea, că unele răspunsuri sunt de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte. Elevul scrie totul pe foaia de examen, iar spațiul unde are de formulat texte proprii este liniat.

Vezi AICI un model de subiect pentru evaluarea națională 2021 la limba română și baremul de corectare aferent aici.

Descarcă de AICI un test de antrenament pentru evaluarea națională 2021 la limba și literatură română. Baremul de corectare îl găsești aici.

Descarcă de AICI un test de antrenament pentru evaluarea națională 2021 la limba și literatura română destinat elevilor care studiază în școli cu predare în limba maternă. Baremul de corectare – aici.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Unde vor fi peste 30 de grade pe 4 mai, ziua alegerilor? ANM a anunţat când se strică vremea
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici