SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VI-A. Ce se întâmplă cu rezultatele

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VI-A. Evaluarea națională a elevilor la clasa a VI-a a început  miercuri, 22 mai, cu testarea la Limbă și comunicare. Proba a duart 60 de minute și cuprinde Limba română și prima Limbă modernă învățată în școală. Elevii din clasele cu predare în limbile minorităților naționale vor da examen și la limba maternă. Rezultatele de la aceste evaluări nu se trec în catalog; scopul evaluării de la clasa a VI-a este preorientarea școlară a copilului către un anumit tip de liceu. RomaniaTV.net vă prezintă, ataşat, testele date.

RomaniaTV.net
22 mai 2019, 11:58
SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ CLASA A VI-A. Ce se întâmplă cu rezultatele

Evaluarea națională de la finalul clasei a VI-a se susține de către toți copiii; concret, elevii sunt evaluați prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe. Rezultatele evaluărilor trebuie să fie folosite pentru construirea de către profesori a unor planuri individualizate de învățare pentru elevii la care identifică anumite lacune, precum și pentru preorientarea școlară către un anumit tip de liceu. 

Calendar Evaluarea Națională clasa a VI-a 2019

  • 22 mai 2019: Limba și comunicare

  • 23 mai 2019: Matematică și Științe ale Naturii

Subiecte Evaluarea Națională clasa a VI-a 2019

Ministerul Educației Naționale precizează că se estimează, cumulat, la toate probele, participarea a peste 550.000 de elevi.

Sălile în care au loc evaluările sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea vor fi adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care ar putea influenţa desfășurarea probelor.

Durata alocată rezolvării subiectelor este de 60 de minute pentru elevii claselor a VI-a. Subiectele se vor da pe două numere pentru ca elevii să nu poată copia unii de la alții.

Testele vor fi evaluate de către cadrele didactice din unitățile de învățământ în care acestea se desfășoară, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test, informează edu.ro. 

Modele de subiecte Evaluare Națională 2019 proba de Limba Română clasa a VI-a

Structura subiectelor este similară celei de anul trecut.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Ce spune Legea Educației despre evaluarea de la finalul clasei a VI-a:

Art. 74 – (4) La finalul clasei a VI-a, toate școlile, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației Naționale, organizează și realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba română și limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităților naționale, și limba maternă. Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și pentru preorientarea școlară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării și planurile individualizate de învățare se comunică părinților elevilor și sunt trecute în portofoliul educațional al elevului.

Ce se întâmplă cu rezultatele

Rezultatele copiilor la evaluarea de la clasa a VI-a nu vor fi trecute în catalog, nici nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate fiecărui părinte în parte de către învățător, care trebuie să îi spună acestuia și cum anume să lucreze pe timpul vacanței de vară cu cel mic, pentru a acoperi eventualele lacune.

Scopul evaluării de la clasa a VI-a este de a vedea în ce măsură copiii și-au însușit informațiile prevăzute în programa școlară, dar și de a le da o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale care le-ar fi cele mai potrivite.

Deși se desfășoară la nivel național de 4 ani, aceste evaluări sunt extrem de slab folosite și comunicate de către Ministerul Educației: instituția nu a format profesorii astfel încât aceștia să aibă în mod concret seturi de exerciții, de îndrumări pe care să le dea părinților pentru a lucra cu copiii acasă pe timpul vacanței de vară, nu a realizat nici până la această oră un model național de portofoliu educațional în care aceste rezultate trebuie trecute – conform legii educației în vigoare din 2011, nu a făcut publică niciodată semnificația rezultatelor la nivel macro.

Un alt semn al indiferenței cu care Ministerul tratează evaluările de la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a stă chiar în modelele de subiecte publicate acum de instituție: sunt subiectele propriu-zise de anii trecuți. Nici un efort de realizare a unor modele noi.

Ghid despre Evaluarea la clasa a VI-a:

Brosura Evaluare Clasa VI