Sublocotenentul Vasile Popa, decedat în Afganistan, a fost înmormântat la Alba Iulia

Sublocotenentul post mortem Vasile Claudiu Popa, decedat duminică într-o misiune de luptă în estul Afganistanului, a fost înmormântat sâmbătă în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, oraşul său natal, acesta fiind condus pe ultimul drum de sute de oameni - rude, vecini, foşti colegi ai forţelor pentru operaţii speciale, ministrul Apărării, Mircea Duşa, alţi reprezentanţi ai structurilor centrale de apărare şi ai armatei americane.

RomaniaTV.net
28 sept. 2013, 14:55
Sublocotenentul Vasile Popa, decedat în Afganistan, a fost înmormântat la Alba Iulia

Sicriul cu trupul neînsufleţit al sublocotenentului, primul militar din judeţul Alba decedat în ultimele două decenii într-o misiune militară peste hotare, a fost depus, începând de miercuri noaptea, la Cercul Militar din Cetatea Alba Carolina.

Ceremonia funerară cu onoruri militare s-a desfăşurat sâmbătă, pe platoul din faţa Cercului Militar, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, şi a şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.

Au fost prezenţi, de asemenea, foşti colegi ai forţelor pentru operaţii speciale, din Brigada Operaţii Speciale ‘Mihai Viteazul’ Tîrgu Mureş şi Corpul Naval pentru Forţe Speciale Constanţa, efective din garnizoana Alba Iulia – Colegiul Militar Liceal ‘Mihai Viteazul’ şi Batalionul de Geniu. La ceremonie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai partenerului american, inclusiv la rang de general.

Un sobor de şapte preoţi, din care trei militari, în frunte cu arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu, a oficiat slujba religioasă.

Un fost coleg al militarului a evocat calităţile deosebite de care a dat dovadă Vasile Claudiu Popa, absolvent în 2004 al Colegiului Militar din Alba Iulia şi care a urmat ulterior Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ Constanţa.

În 2011, Popa a participat pentru prima oară la o misiune în Afganistan, iar în vara acestui an a plecat din nou în misiune în acest teatru de operaţiuni, fiind selectat pentru instruirea militarilor din forţele de securitate afgane, împreună cu parteneri americani.

În 22 septembrie, în Estul Afganistanului, în timpul desfăşurării unei misiuni specifice forţelor speciale, executate împreună cu parteneri americani şi afgani, Popa şi un alt militar român, sublocotenentul p.m. Adrian Postelnicu, au decedat în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Cei doi au fost înaintaţi la gradul de sublocotenent prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi au fost decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de cavaler, cu însemn de război. Vasile Claudiu Popa a primit vineri titlul de ‘Cetăţean de Onoare al Municipiului Alba Iulia post mortem’.

În vârstă de 28 de ani, Vasile Claudiu Popa era căsătorit şi nu a avut copii. El era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.