Substanțe periculoase găsite în roșii de import cumpărate din piețe și supermarketuri din România

Nu doar roșiile românești au pesticide, ci și cele din import, în special cele din Turcia. 19 substanţe periculoase au fost depistate în roşii turceşti cumpărate dintr-un supermarket bucureştean. De asemenea, 13 substanţe periculoase au fost descoperite în roşiile italieneşti luate dintr-o piaţă din Craiova.

02 apr. 2024, 12:05
Substanțe periculoase găsite în roșii de import cumpărate din piețe și supermarketuri din România
Kilogramul de roşii româneşti a ajuns la 65 de lei kilogramul în piaţă

Substanțe periculoase găsite în roșii de import cumpărate din piațe și supermarketuri din România. Andreea Stroe, realizatorul emisiunii „AGROJURNAL” la Digi 24, a dus roşiile la laborator.

”Sunt 19 substanțe în roșiile din Turcia, iar la cele italienești, 13. Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că roșiile pline de pesticide din Italia ar fi de fapt din Turcia. De ce oare? Probabil pentru că s-a vorbit despre roșiile italienești că ar fi mai curate, sunt din spațiul intracomunitar, sunt mai controlate față de cele care vin din spațiul extracomunitar. Și atunci, ca metodă de marketing, cele turcești se vând ca fiind din Italia. Nu ne-ar mira ca și roșiile vândute acum cu prețuri mari, ca fiind românești, să fie turcești. Să le iei cu 5 lei kilogramul de la sursă și să le vinzi cu 50 de lei kilogramul. Este un profit extraordinar.

Citește și: Intervenție în forță în hypermarket-urile din România! ANPC a găsit salmonella în mai multe produse din carne de pui

ANSVSA se bazează pe laboratorul din Bulgaria, care face toate analizele pentru ceea ce intră în spațiul intracomunitar, din afara Uniunii Europene. Ne gândim că dacă a trecut pe la laborator, totul este minunat. Am văzut că nu este. Te duci la raft, sau în piață și nu mai știi ce să cumperi în momentul ăsta”, a explicat Andreea Stroe, la Digi 24.

”Numărul tratamentelor este mare, au tradiție în culturi intensive, și atunci solul e infestat de dăunători și trebuie să facă multe tratamente. Probabil că în 10-20 ani o să fim și noi la fel”, a mai spus Andreea Stroe.

Citește și: Lovitură uriașă pentru români chiar în Postul Paștelui! Cât a ajuns să coste varza în piețele din România: „Acum este trufanda”

 

Primele roșii românești au apărut în piețe înainte de Paștele catolic. Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel

Roșiile românești pleacă de la fermieri cu un preț mare. În bazinul legumicol din Izbiceni, Olt, de pildă, un kilogram este vândut de agricultori cu 30-40 de lei. Deși pentru programul Tomata, statul român plătește cele mai multe subvenții, producătorii spun că ajutorul ”este un mizilic”.

Prin programul „Tomata”, agricultorii spun că își pot acoperi 30% din investiție. Ajutorul financiar vine tocmai pentru ca agricultorul să scadă prețul la final, când scoate recolta la vânzare.

”La suprafața de 1.000 mp, în jur la 10.000 de euro investiția cu tot. Cu căldură, plantele, plantatul. O să fie până pe 20 aprilie, o să fie roșia puțin mai scumpă 30- 28, noi așa sperăm să fie, după aceea o să scadă la 25-20, sub 20 de lei kg”, spune un producător citat de stirileprotv.ro.