Intervenție în forță în hypermarket-urile din România! ANPC a găsit salmonella în mai multe produse din carne de pui

Mai multe produse din carne de pui, aflate pe raturile supermarket-urilor din România, au fost infestat cu salmonella, iar inspectorii ANPC au intervenit de urgență.

02 apr. 2024, 10:01
Intervenție în forță în hypermarket-urile din România! ANPC a găsit salmonella în mai multe produse din carne de pui
Intervenție în forță în hypermarket-urile din România! ANPC a găsit salmonella în mai multe produse din carne de pui

Salmonella a fost identificată în mai multe produse din carne de pui disponibile în diverse magazine, inclusiv în Penny Colentina, Penny Bucureștii Noi și Metro Băneasa, conform inspectorilor ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că a descoperit prezența salmonellei în mai multe loturi de carne de pui comercializate în diferite magazine. ANPC a demarat o campanie extinsă de verificare a tuturor produselor din carne de pui disponibile în magazinele din România, prelevând mostre pentru analize. Conform comunicatului instituției, mostrele prelevate din județul Vrancea, din organe de pui produse de Agricola Internațional SA și vândute în magazinul Lidl din Focșani, au confirmat prezența Salmonella Infantis.

Citește și: Ce vrea Oana Radu de la următorul partener de viață. Artista a decis să impună limite clare după divorțul cu scandal: „Să aibă bani, nu doar eu”

De asemenea, mostrele prelevate din depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din produse marca „Hanul Boieresc” fabricate de Vanbet SRL, au confirmat prezența Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis. În plus, mostrele prelevate din Penny Colentina din sectorul 2 al Bucureștiului, din carne de pui marca „Hanul Boieresc” produsă de Vanbet SRL, au confirmat prezența Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.

De asemenea, mostrele prelevate din Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca „Hanul Boieresc” produsă de Vanbet SRL, au confirmat prezența Salmonella, în timp ce mostrele prelevate din Metro Băneasa, tot din sectorul 1 al Bucureștiului, din carne de pui marca „Coco Rico” produsă de Aaylex SRL, și din carne de pui produsă de Agricola Internațional SRL, au confirmat, de asemenea, prezența Salmonella.

„O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:

– probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
– probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
– probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis
– probe prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
– probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
– probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella”, a transmis, luni, ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a precizat că regulamentele europene menționează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranței alimentare și implică măsuri corective conform legislației specifice.

„În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate (…) acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reţinute oficial şi retrase de la consumul uman. În cazul depistării de Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre (…) din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, „acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricaţie, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanţii suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul””, au transmis oficialii ANPC, potrivit News.

Citește și: Hummus cu sfeclă roșie! Rețeta de milioane perfectă pentru Postul Paștelui! Se face în doar câteva minute și este foarte ieftină