Subvarianta mai contagioasă a Omicron, depistată în România. Avertismentul INSP

Noua subvariantă (BA.2) a COVID-19, pe care oamenii de ştiinţă au catalogat-o drept "Omicron invizibil", a fost detectată în România, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

01 feb. 2022, 19:58
Subvarianta mai contagioasă a Omicron, depistată în România. Avertismentul INSP
foto: medpagetoday.com

Cercetătorii spun că variantele coronavirusului determină îngrijorare, mai ales că au fost confirmate 13 cazuri de infectare cu BA.2, subvarianta mai contagioasă a Omicron.

Până la 30 ianuarie 2022, în România au fost confirmate 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a COVID-19. La 13 dintre acestea a fost detectată sub-varianta BA.2, reiese din raportul prezentat marți de INSP.

Subvarianta mai contagioasă a Omicron e deja în România

În acest moment, subvarianta Omicron circulă în România în paralel cu varianta Delta și cu tulpina originală a Omicron, care este dominantă acum.

Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 5925 cazuri cu varianta Delta, din care 30 în săptămâna 04/2022.
Până în prezent, dintre cele 5925 cazuri cu varianta Delta, la 92 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,6%).
În săptămâna 04 au fost confirmate 248 cazuri cu varianta Omicron.
Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 1146 cazuri cu varianta Omicron.
Până în prezent, dintre cele 1146 cazuri cu varianta Omicron, la 13 a fost detectată sub-varianta BA.2 (1,1%).

Citeşte şi: Alergia la frig îi afectează mai ales pe tineri. Iată cum îți poți da seama că ești alergic la temperaturile scăzute

Subvarianta mai contagioasă a Omicron, dominantă în Danemarca

Datele primelor studii relevă faptul că BA.2 este subvarianta mai contagioasă a Omicron. Aceasta este prezentă în mai multe ţări şi a devenit dominantă în Danemarca, unde a provocat peste 80% dintre infecții, conform Digi24.

Ca și în cazul altor variante, infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă anti-Covid, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții.

Cu toate că sub-varianta este încă și mai transmisibilă decât super-contagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.

Citeşte şi: Harta proprietăţilor imobiliare ale oligarhilor ruşi, în Marea Britanie. Cum va fi afectată viaţa în Regatul Unit de sancţiuni împotriva acestora