Cât va costa mielul de Paște 2023. Fermierii: „Creștem și noi prețurile pentru că altfel închidem”

Sărbătorile pascale se anunță mult mai scumpe anul acesta. Carnea de miel va costa mai mult în 2023, comparativ cu anul precedent. Crescătorii de ovine spun că sunt nevoiți să crească prețurile pentru că totul s-a scumpit să altfel dau faliment.

07 mart. 2023, 08:47
Cât va costa mielul de Paște 2023. Fermierii: „Creștem și noi prețurile pentru că altfel închidem”

Mielul pentru masa de Paște va fi mai scump anul acesta. Crescătorii de ovine susțin că s-au mărit cheltuielile cu creșterea animalelor și salariile angajaților.

Prețurile vor crește cu cel puțin 30 la sută față de cele practicate în anul precedent. Astfel, clienții arabi, care vin cu TIR-urile și iau miei, vor plăti 20 de lei pe kilogram, iar cei care vin la poarta fermei vor plăti între 40 și 45 de lei pe kg.

Citește și: Petre Daea, anunţ despre drobul de miel pe care îl vor pune românii pe masa de Paşte în 2023

Alin Pașaniuc este crescător de ovine din comuna Țibănești. Anul acesta are în plan să vândă 150 de miei de Paște.

„Prețul la miei va crește. Cred că va fi mai mare cu cel puțin 30 la sută. Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta. Am cumpărat 20 de tone de grăunțe cu 1,3 kg, iar anul trecut se dădeau cu 80 de bani kilogramul. Salariile la băieții care lucrează la mine sunt duble.

Nu cred că vreun fermier va accepta un preț mai mic de 20-22 de lei când anul trecut a fost de 17-18 lei kilogramul, în viu. La poarta fermei, prețurile sunt mai mari”, a declarat Alin Pașaniuc, pentru bzi.ro.

Citește și: Ce vin se potriveşte la friptura de miel. Specialiştii au dat verdictul

Cei mai mulți miei vor pleca însă la arabi. Georgian Bordeianu are 450 de ovine din rasa Merinos de Suseni, o rasă de ovine pe cale de dispariție, cu o lână extrafină și un luciu foarte intens.

„Vreo 200 de capete vând și las de prăsilă vreo 150 de capete. Oile au fătat din ianuarie. În anii trecuți vindeam la arabi, prin samsari, acum dau cu vărul meu, care are vreo 800 de capete, direct la arabi. Noi avem 450 de capete. Anul acesta costul de producție, ca să spun așa, a fost mai mare. Am primit 19 lei/kg de la arabii care vor să vină la sfârșitul lunii să-i încarce în TIR.

Lâna nu o mai cumpără nimeni și nu o dau pentru câțiva lei pentru că eu plătesc câteva sute de lei numai pentru tuns. Din 2010 am ferma preluată de la tatăl meu care o are de la bunici. Din 2018 avem certificat de origine la animale. Eu muncesc cot la cot cu tata, nu sunt patron, chiar dacă unii așa cred, pentru că ai facultate. Dacă nu pui mâna, nu iese treaba. Cam toată lumea de la noi din sat a vândut oile. Doar eu și verișorul mai avem ferme. Toți pleacă la muncă în străinătate”, susține tânărul fermier.

Românii nu se prea înghesuie să ia miel de Paște. Din cauza prețului piperat, mulți români iau jumătate de miel sau preferă să cumpere unul întreg pe care îl împart cu alte rude sau prieteni. Unii au dat deja arvună pentru a fi siguri că vor avea carne de miel pe masa de Paște.

„Noi începem să facem lista de comenzi. Clienții vor un miel, jumătate de miel. Avem pentru toată lumea. O să creștem și noi prețurile, pentru că altfel închidem. Nu știu câți dintre noi vor mai rezista. Oamenii nu înțeleg că fermele sunt foarte importante, dar nu se face nimic. Uniunea Europeană vrea să le închidă”, susține Ionuț Damian, fermier cu 450 de capete.