Subvenţii fermieri 2022. Europarlamentar: „Fără aceste subvenţii, un kilogram de carne ar costa 60 de euro şi un litru de lapte 20 de euro”

Europarlamentarul Daniel Buda susţine că fără subvenţiile acordate fermierilor, preţurile alimentelor ar fi mult mai mari. De exemplu, acesta spune că un kilogram de carne de porc ar ajunge să coste 60 de euro.

04 iul. 2022, 15:27
Subvenţii fermieri 2022. Europarlamentar: „Fără aceste subvenţii, un kilogram de carne ar costa 60 de euro şi un litru de lapte 20 de euro”

Subvenţii fermieri 2022. Europarlamentarul român Daniel Buda atrage atenţia că fără acești bani din subvenții sau plăți directe, costul pe unitatea de produs ar fi de 10 ori mai mare.

Subvenţii fermieri 2022. Avertismentul unui europarlamentar român

Citeşte şi Subvenţii 2022. Veşti bune pentru fermierii români: urmează să le intre banii în conturi

”Se creează astfel o falsă problemă că uneori fermierii primesc prea mulți bani și că ei nu se întorc în economie! La o primă vedere și o analiză economică rudimentară, fără să se înțeleagă prea multe, poate fi reală aserțiunea cu rata de întoarcere în economie! Se pierde însă din vedere un lucru esențial! Fără acești bani din subvenții sau plăți directe, cum vreți să le spuneți, costul pe unitatea de produs ar fi de 10 ori mai mare!”, a explicat Daniel Buda

Europarlamentarul român a dat explicat că preţul unui kilogram de carne de porc ar putea creşte de la 6 euro la 60 de euro, dacă fermierii nu ar mai încasa subvenţii.

”La fel și cu litru de lapte unde avem un preț mediu de 2 euro, s-ar duce în 15-20 de euro! De ce?! Simplu! Costurile de producție în agricultură sunt foarte mari! Și nu doar în România, ci în întreaga lume. Iar fermierul, în mod paradoxal, nu este un tonomat unde să bagi un euro și să scoți litru de lapte! Este și el un om, cu familie, cu copii la școală, cu nevoi personale și care de multe ori muncește în condiții care îți stârnesc empatie când stai pe canapeaua din living umblând la aerul condiționat ca să nu te doară capul!

Am mai spus asta și în cadrul Comisiei AGRI, unde din păcate avem de-a face cu unele abordări ale Comisiei desprinse din realitate, pentru că nu-i așa, nici aici nu sunt “toate cu lapte “. Cel mai bun barometru pentru viața la țară ar fi să ne facem o evaluare fiecare și să ne gândim câți dintre noi ne-am îndemna copilul să fie fermier într-o fermă de vaci de lapte de exemplu! Și atunci sigur că putem avea un răspuns.

De ce noi, cei din Comisia de Agricultură și cei din Comisia de Dezvoltare Regională țipăm ca din gură de șarpe când Comisia Europeană, vrea să mai taie o felie din banii fermierilor sau a primarilor și să-i pună la dispoziția unor structuri care să dezvolte diverse capacități care au prea puține legături cu agricultura! Nu întâmplător le spuneam colegilor că cel mult le dam bălegarul pentru biogaz și nicidecum bani fermierilor! Deși chiar și bălegarul este un produs indispensabil având în vedere prețul îngrășămintelor!”, a explicat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi Se dau bani de la stat! Fermierii ar putea primi subvenţii de 35.000 de euro