Suceava, judeţul cu cea mai mică rată de vaccinare anti-covid din România. Explicaţia specialiştilor

Suceava este judeţul cu cea mai mică rată de vaccinare anti-covid din ţară, deşi în urmă cu un an era considerat Lombardia României. Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii de Medicină de Familie a explicat care este cauza.

23 mart. 2021, 18:02
Suceava, judeţul cu cea mai mică rată de vaccinare anti-covid din România. Explicaţia specialiştilor

Suceava, judeţul cu cea mai mică rată de vaccinare anti-covid din România. Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie, a explicat care este cauza ratei scăzute a vaccinării.

Suceava, judeţul cu cea mai mică rată de vaccinare anti-covid din România. Gindrovel Dumitra: Există o explicație aici

„Există o explicație aici și vreau să vă spun că reacția Sucevei nu este în acest moment un exemplu pe care îl vedem pentru prima oară. Dimpotrivă, pentru mine nu constituie o premieră, reacția Sucevei a fost la fel și în epidemia de rujeolă, cea pe care tocmai am traversat-o.

Există acolo poziția Bisericii Ortodoxe Române față de organizațiile care funcționează pe lângă Biserică. Aici asistăm în această perioadă la o poziție cât se poate de clară, de tranșantă, pro-viață, pro-vaccinare a Bisericii Ortodoxe Române, dar organizațiile, acele organizații care într-un fel sau altul le vedem la toate mitingurile anti-vaccin sunt cele care funcționează foarte mult pe lângă Biserică, își asumă într-un fel sau altul niște recomandări care din punct de vedere medical nu au niciun sens și de cele mai multe ori duc la o reticență în rândul populației din zonele care sunt foarte mult acoperite de aceste organizații, astfel încât vedem rezultatele chiar și în acest moment.

Este inexplicabil într-un județ în care am avut o rată de incidență foarte mare să refuzi în continuare vaccinul. Este o problemă cât se poate de stresantă pentru medici, pentru că discuțiile interminabile pe care le au cu pacienții se rezumă la o încredere mult mai mare în Biserică decât în corpul medical. Și eu cred că asta este cea mai mare problemă în acest moment”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra la Medika tv. 

Medicii care profesează în acest județ sunt depășiți din cauza reticenței pacienților pe care-i au în evidență.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 23 martie. Un nou record la ATI. Aproape 6.200 de cazuri noi COVID şi 174 de decese

BILANŢ vaccinare 22 martie 2021. Aproape 50.000 de vaccinaţi, 230 de reacţii adverse în 24 de ore

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020): 2.568.108, la un număr de 1.769.978 persoane.

47.196 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, perioadă în care au fost raportate 230 de reacții adverse, a anunțat luni Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Potrivit CNCAV, din persoanele vaccinate în ultimele 24 de ore, 23.874 au primit prima doză de vaccin, iar restul a doua doză.

Citeşte şi Tulpina britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât celelalte tulpini. Rata de mortalitate este mai mare STUDIU

35.850 persoane au fost imunizate cu vaccin Pfizer, 4.023 cu Moderna și 7.323 cu AstraZeneca.

De la începutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate în România 1.769.978 de persoane, din care 970.648 au primit prima doză, iar 798.730 – ambele doze.

BILANŢ vaccinare 22 martie 2021. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 230 de reacții adverse, dintre care 139 cu AstraZeneca, 66 cu Pfizer și 25 cu Moderna.

Din decembrie 2020, când a fost dat startul campaniei de vaccinare, au fost raportate 8.912 reacții adverse, 4.467 după vaccinul Pfizer, 649 după Moderna și 3.796 după AstraZeneca.

CNCAV precizează că 109 reacții adverse sunt în curs de investigare.