Suciu: Există capacitatea economiei de genera venituri pentru o creştere salarială

Datele analizate de Guvern indică o capacitate a economiei de a asigura venituri bugetare pentru o majorare salarială din partea a doua a anului, venituri care rezultă din funcţionarea economiei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 13:38
Suciu: Există capacitatea economiei de genera venituri pentru o creştere salarială

„Calculele relevă că există capacitatea economiei de a susţine venituri bugetare pentru o majorare salarială. Nu există un sac special de bani puşi deoparte, iar a amesteca salariile cu pensiile este nepotrivit”, a spus Suciu, citat de către Mediafax.

Într-o intervenţie la România TV, Suciu a arătat că scuzele lui Ponta referitoare la lipsa banilor pentru creşteri salariale nu sunt justificate deoarece veniturile la buget vin în mod constant, iar predictibilitatea veniturilor indică faptul că sunt resurse pentru creşterile salariale în sectorul bugetar.

În schimb, Suciu a admis că decizia CCR privind colectarea CAS-ului din pensii a influenţat luarea deciziei privind creşterile salariale. „Aici ne-am oprit, când a reapărut chestiunea pensiilor. Altfel ar fi urmat o creştere a salariilor într-o singură tranşă, în jur de 1 iunie”, a spus Suciu.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, joi, că a constatat acum, când ministrul desemnat al Finanţelor, Florin Georgescu, a început „să se uite prin hârtii”, că nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru reîntregirea salariilor, Ponta susţinând că situaţia este „mult mai rea” decât a fost prezentată.

„Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari”, a spus Ponta.

El a susţinut că, în schimb, Guvernul „nu s-a abţinut de la a aloca bani clientelei politice, în special baronilor locali ai PDL”, criteriul fiind exclusiv politic.

Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul de guvernare, că situaţia economică actuală permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate.

„În ceea ce priveşte reîntregirea salariilor, am avut o abordare prudentă asupra chestiunii, în primul rând pentru că trebuia să avem cifrele finale ale primului trimestru, în al doilea rând pentru că nu am, personal, ca prim-ministru, o miză electorală în ceea ce priveşte alegerile locale şi am considerat că a fi prudent şi a nu face promisiuni care pot să se dovedească fără acoperire este, în primul rând, semnul respectului guvernamental faţă de cetăţenii acestei ţări. Situaţia economică permite astăzi revenirea salariilor bugetarilor, la nivelul anterior măsurilor de austeritate asumate de Executivul anterior. Lăsăm aceste lucruri pregătite pentru a fi puse în practică, dar ceea ce a fost esenţial a făcut acest Guvern”, a spus Ungureanu.

El a arătat că sursa de finanţare nu se bazează în acest caz „neapărat” pe împrumuturi, ci pe banii recuperaţi din evaziunea fiscală, fonduri europene şi investiţii străine.