Suedia a rechemat 22.000 de rezervişti. Nu a mai făcut aşa ceva de peste 40 de ani. Ce va urma

Suedia a rechemat miercuri, de Ziua sa Naţională, 22.000 de rezervişti pentru un exerciţiu inedit, organizat după mai mult de 40 de ani, pentru a testa mobilizarea acestei forţe de sprijin a armatei profesionale, pe fondul tensiunilor între Rusia şi Occident.

06 iun. 2018, 13:33
Suedia a rechemat 22.000 de rezervişti. Nu a mai făcut aşa ceva de peste 40 de ani. Ce va urma

Aceste manevre, anunţate marţi şi care angajează 40 de batalioane pe întreg teritoriul suedez, se înscriu într-un efort crescut de remilitarizare, după decenii în care nu s-a prea investit în acest domeniu, dat fiind dezgheţul Est-Vest şi sfârşitul „războiului rece”.

Armata speră să vadă prezentându-se la convocare cel puţin jumătate dintre voluntarii pentru misiunile de supraveghere, de apărare şi logistică, majoritar terestre, informează Agerpres.

Este prima dată după 1975 când Statul Major al Suediei organizează împreună cu efectivele din rezervă, respectiv „Garda interioară-Forţele de apărare naţionale” – un exerciţiu improvizat la scară naţională.

„Misiunea noastră este de a întări apărarea Suediei şi de a îmbunătăţi capacităţile noastre operaţionale (…). Punem acum la încercare lanţul de mobilizare pentru circa o jumătate din organizaţia noastră, ceea ce nu am mai făcut din 1975”, a explicat şeful Statului Major suedez, generalul Micael Byden, într-un comunicat. „Misiunile de apărare şi supraveghere ale rezerviştilor sunt cruciale pentru a permite restului forţelor armate să apere Suedia”, a adăugat el, informează Agerpres.

Suedia, care nu a trecut de mai bine de două secole prin vreun conflict armat pe teritoriul său, nu face parte din NATO, însă este membră a Parteneriatului pentru Pace al Alianţei Atla


loading...