Suedia ar putea fi scutită de mecanismul de relocare a refugiaţilor

Comisia Europeană a anunțat că Suedia ar putea fi exceptată de la mecanismul de relocare a refugiaților între statele Uniunii Europene, având în vedere 'presiunea unică asupra capacităților sale creată de creșterea puternică a cererilor de protecție internațională', informează Xinhua, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
16 dec. 2015, 12:59
Suedia ar putea fi scutită de mecanismul de relocare a refugiaţilor

‘Comisia a propus să fie acordat Suediei un an de suspendare a obligațiilor sale, spre a permite sistemului său de azil și primire să-și revină de sub presiunea extraordinară la care este supus’, a declarat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

‘Suedia se confruntă cu o situație de urgență caracterizată de un aflux brusc de cetățeni din state terțe, care creează probleme grave sistemului său de azil’, a explicat Comisia, într-un comunicat.

Conform planului de relocare adoptat în septembrie de UE, un stat membru poate cere suspendarea temporară a obligațiilor sale în cazul unei creșteri bruște a fluxului migrator, generând o situație de urgență.

Citeşte şi Criza refugiaţilor: Comisia Europeană a deschis proceduri de INFRINGEMENT împotriva mai multor ţări

Suedia a acceptat anterior primirea a circa 5.800 de refugiați în cadrul planului de relocare a 160.000 de solicitanți de azil sosiți în Italia și în Grecia.

Dintre toate țările Uniunii Europene, Suedia are cel mai mare număr de cereri de azil raportat la numărul de locuitori. Cifrele Eurostat confirmă o creștere abruptă a numărului de cereri de azil în regatul scandinav, 112.040 în intervalul ianuarie-octombrie 2015, comparativ cu 68.245 în perioada similară a anului trecut.