Suedia, prima ţară fără bani cash: "Oamenii nu vor să atingă monede şi bancnote sau să atingă butoane"

Publicat: Luni, 14 Septembrie 2020 08:50 // Actualizat: Luni, 14 Septembrie 2020 08:50 // Sursa: romaniatv.net

Suedia ar putea deveni prima ţară din lume care nu va mai folosi bani cash, deoarece "oamenii nu vor să mai atingă monede și bancnote", în urma pandemiei de coronavirus, arată o analiză Bloomberg, citată de Mediafax.

Stefan Ingves, guvernatorul Riksbank, a remarcat recent că unii tineri suedezi “habar nu au” cum arată banii reali, scrie sursa citată. Este un viitor care îi îngrijorează pe Ingves și pe alții, guvernatorul spunând că parlamentarii ar putea fi nevoiți să intervină înainte de a fi prea târziu. Nu a fost întotdeauna evident că lipsa de numerar ar putea deveni un risc. 

Dacă luminile se sting, trebuie să avem suficient numerar fizic în țară încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”, a spus Ingves.

Suedia încearcă acum să abordeze problema lipsei de numerar în mijlocul unei pandemii care face din contactul cu numerarul un risc de sănătate, devenind mai puțin popular ca niciodată. Metoda de plată preferată în aceste zile este fără contact, pentru o siguranță maximă a sănătății. Klarna AB, o bancă suedeză, estimează că 73% din plățile efectuate cu cardul de către clienții săi sunt acum fără contact, în creștere de la 63% înainte de pandemie.

Oamenii nu vor să atingă monede și bancnote” sau “să apese butoane”, a spus Viveka Soderback, manager de informații pentru consumatori la Klarna. Coronavirusul “a accelerat această tendință”.

Avem nevoie de o definiție a cursului adecvat erei digitale”, a spus guvernatorul Riksbank într-un discurs recent, adăugând că guvernul va trebui, de asemenea, să elaboreze o legislație care să impună băncilor și companiilor “să mențină o capacitate minimă” de gestionare a banilor lichizi.

În 2017, Riksbank a început să analizeze fezabilitatea emiterii unei monede digitale. Suedia are mai puțini bani în circulație decât oriunde în lume, aproximativ 1% din produsul intern brut, conform celor mai recente date disponibile. Procentul este 8% în SUA și mai mult de 10% în zona euro.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bani cash card pandemie coronavirus Suedia
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H