Suedia suspendă operaţiunea de căutare a submarinului suspect din Marea Baltică

Forţele armatei suedeze au anunţat vineri suspendarea operaţiunii de căutare în apele din jurul Stockholmului a unui eventual submarin 'străin', relatează France Presse, citată de Agerpres.

24 oct. 2014, 09:45
Suedia suspendă operaţiunea de căutare a submarinului suspect din Marea Baltică

‘Vineri dimineaţă, la 08:00 (ora locală), în cea mai mare parte operaţiunea maritimă de căutare, desfăşurată în largul arhipelagului Stockholmului începând de vinerea trecută, a fost oprită’, a declarat armata suedeză într-un comunicat.

O parte dintre unităţile maritime au fost retrase miercuri, dar au rămas în stare de alertă. Vineri, forţele armate au decis să păstreze în zona de căutare doar ‘unităţi mai mici terestre cu sarcini speciale’, precizează comunicatul, poitrivit Agerpres.

Armata suedeză a declanşat la 17 octombrie o operaţiune militară de amploare cu peste 200 de oameni, nave sub acoperire, dragoare de mine şi elicoptere, care au patrulat o zonă din Marea Baltică de circa 50 km pătraţi după ce un martor a relatat că a văzut un ‘obiect de fabricaţie umană’ în apă, foarte probabil un submarin străin.

Rusia a dezminţit duminică informaţiile apărute în presa suedeză potrivit cărora forţele armate suedeze căutau un submarin rus avariat în largul Stockholmului.

Forţele suedeze nu au constatat nicio activitate submarină în arhipelagul Stockholm şi în Marea Baltică, dar şi-a bazat căutările pe cinci observaţii ale marelui public considerate credibile, susţine armata.

Continuarea căutărilor de către Suedia a unui submarin străin va duce la escaladarea tensiunilor în zona Mării Baltice, iar şansele de a găsi ‘urme ruseşti’ în apele Stockholmului sunt nule, declarase vineri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.