Sugestia lui Putin ca Polonia să participe la împărţirea Ucrainei, comparată cu pactul Ribbentrop-Molotov

Presa poloneză apărută marţi califică sugestia pe care i-ar fi făcut-o Vladimir Putin în 2008 premierului polonez de atunci Donald Tusk de a împărţi Ucraina drept nedemnă şi o compară cu pactul Ribbentrop-Molotov, consemnează agenţia EFE.

21 oct. 2014, 14:56
Sugestia lui Putin ca Polonia să participe la împărţirea Ucrainei, comparată cu pactul Ribbentrop-Molotov

Într-un interviu publicat de revista americană Politico, fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski, în prezent preşedinte al Seimului (camera inferioară a parlamentului de la Varşovia), face referire la conţinutul unei discuţii pe care fostul premier Donald Tusk a avut-o cu Vladimir Putin în anul 2008 la Moscova.

‘A vrut să participăm la această împărţire a Ucrainei (…) A fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus prim-ministrului Donald Tusk când a vizitat Moscova’, menţionează Sikorski în interviu. De asemenea, liderul de la Kremlin i-a spus atunci premierului polonez că Ucraina este o ‘ţară artificială’, amintindu-i în acelaşi timp că localitatea Lvov (din Ucraina) a fost un oraş polonez. În continuarea conversaţiei relatate de Sikorski, Putin i-a sugerat lui Tusk ca Rusia şi Polonia să tranşeze problema împreună, dar acesta din urmă nu a răspuns, întrucât ştia că discuţia era înregistrată. Fostul ministru polonez de externe a mai precizat în interviu că ţara sa nu a fost niciodată interesată să se alăture Moscovei într-o astfel de operaţiune şi a opinat că actualul război din Ucraina a început de fapt în 2008.

Presa poloneză a scris şi despre reacţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a expediat subiectul afirmând că respectivul interviu este ‘lipsit de sens’ şi a precizat că nu va exista vreun răspuns al Kremlinului faţă de relatările lui Sikorski.

A reacţionat în schimb succesoarea lui Tusk, Ewa Kopacz. ‘Niciun prim-ministru polonez nu va participa vreodată la un act atât de ruşinos cum este împărţirea teritoriului altei ţări şi cu siguranţă că nici eu nu aş face-o’, a afirmat în faţa presei şefa executivului de la Varşovia.

Întrucât declaraţiile lui Sikorski au stârnit numeroase controverse, acesta a postat pe Twitter un mesaj în care acuză publicaţia americană că nu i-a cerut permisiunea să difuzeze interviul, aşa cum se procedează de obicei în Polonia. În replică, editorul textului a indicat faptul că în SUA presa nu este obligată să obţină vreo astfel de aprobare.