Sumbru: Fug băncile străine cu banii din România?

Analiştii băncii Nomura văd o vulnerabilitatea mare a Europei emergente în perioada următoare. Recapitalizarea băncilor din Zona euro, care au mari expuneri în această regiune, va duce la retragerea capitalurilor. Japonezii văd un risc ridicat pentru România, unde deja băncile cu acţionariat grecesc trimit banii acasă.

RomaniaTV.net
08 nov. 2011, 10:36
Sumbru: Fug băncile străine cu banii din România?

Dezvoltarea sistemelor bancare în ţările din Europa Centrală şi de Est, îndeosebi în economii ca cea a României, s-a făcut pe calea investiţiilor străine. Bănci din Zona euro au intrat pe aceste pieţe fie prin achiziţionarea unor entităţi existente, fie prin investiţii de la zero.

Asta a asigurat o finanţarea bună pe traseul bănci mamă – subsidiare în anii de boom. În cazul Românei, linii generoase de credit în valută de la băncile mamă au făcut ca subsidiarele să se gândească mai puţin la atragerea de resurse în lei de pe piaţa internă şi au dezvolatat o piaţă dominată de creditele în euro, imediat după liberalizarea conturilor de capital. Atitudinea băncilor străine de pe piaţa locală a fost stimulată şi de dobânzile prohibitive practicate la lei timp de multă vreme. Citeşte mai mult pe MONEY.RO