Summit crucial pentru viitorul zonei euro, la Bruxelles

Summit crucial pentru viitorul zonei euro. Liderii comunitari se întâlnesc astăzi la Bruxelles, ca să găsească soluţii pentru a rezolva criza datoriilor suverane. În caz contrar, specialiştii spun că moneda unică s-ar putea dezintegra, iar asta ar fi o adevărată catastrofă pentru întreaga Europă. Ca şi cum nu era de ajuns, Agenţia Standard and Poor's a avertizat că ar putea reduce ratingurile de credit pentru toate cele 27 de state membre UE.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 07:51
Summit crucial pentru viitorul zonei euro, la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern din UE vor încerca să pună la punct instrumente financiare de salvare mai consistente, dar şi reguli fiscale mai stricte. Rămâne de văzut dacă ele se vor aplica tuturor celor 27 de membre UE sau doar celor 17 din zona euro, dată fiind opoziţia Marii Britanii.

Specialiştii spun la unison că dezmembrarea zonei euro ar ruina întregul continent. Prin urmare, un eşec al summitului de astăzi ar echivala cu o catastrofă.

Situaţia din Europa îngrijorează foarte tare şi Washingtonul. Secretarul trezoreriei americane, Timothy Geithner, a venit în Europa şi, înaintea summitului, a avut întrevederi cu mai mulţi lideri comunitari.

Toate speranţele se îndreaptă acum spre un plan franco-german de redresare a situaţiei, ce va fi prezentat în detaliu, în cadrul summitului.