Primele declarații de la summitului istoric: Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen și Charles Michel au ajuns în Republica Moldova

Moment istoric în fostul bloc sovietic. Președintele Ucrainei și cel al Republicii Moldova și-au dat mâna în cadrul unui summit la care vor lua parte șefii de state din Europa, plus liderii de la Bruxelles.

01 iun. 2023, 10:33
Primele declarații de la summitului istoric: Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen și Charles Michel au ajuns în Republica Moldova

Premieră în fostul bloc sovietic: președintele Ucrainei și cel al Republicii Moldova s-au întâlnit la Bulboaca, pentru a discuta despre prioritățile celor două state – integrarea în UE și în NATO.

Volodimir Zelenski și Maia Sandu au făcut primele declarații de la Bulboaca, în cadrul summitului Comunității Politicii Europene (CPE).

Iată primele declarații:

Maia Sandu

„Ucraina ține Moldova în siguranță astăzi. Moldova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Moldova susține formula de pace propusă de Ucraina și susține inițiativa creării unui Tribunal Internațional Special pentru judecarea crimelor de agresiune din Ucraina.

Vă rog investiți în țările noastre, vă rog aveți încredere în noi și în viitorul nostru. Aceasta este contribuția voastră la stabilitatea continentului”.

Volodimir Zelenski

„Mă bucur să fiu aici, nu a fost simplu să vin în Republica Moldova, dar cum am mai zis, toți ucrainenii transmit mesajul că suntem alături de Moldova. Suntem bucuroși să mergem pe acest drum împreună. Mulțumim poporului moldovean pentru că ne-a găzduit refugiații, nu o să uităm niciodată acest lucru. Am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, sunt câteva proiecte prioritare.

Cred că este foarte important viitorul nostru în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea. Granțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina , ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa. Noua noastră inițiativă este o Coaliție Patriot, ca să avem un sprijin puternic pe câmpul de lupă. Mulțumesc foarte mult Moldovei.

(…) Apropo de formula de pace, suntem în perioada când ne pregătim pentru un summit care a întâmpinat probleme, de aceea nu am stabilit încă o dată.

(…) Cred că Jens Stoltenberg ne susține, mi-a spus asta când am avut întâlniri bilaterale, dar avem nevoie de întreaga alianță să fie alături de noi.”

De ce au venit șefii UE în Republica Moldova

La reuniune și-au anunțat prezența 47 de șefi de stat sau de guvern, președintele Consiliului European – Charles Michel, președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European – Roberta Metsola. Printre participanți se numără și președintele României, Klaus Iohannis.

Comunitatea Politică Europeană (CPE) este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european.

Bulboaca este un sat din raionul moldovenesc Anenii Noi, cu 5.000 de locuitori, localizat la 45 de km de Chișinău. Bulboaca este faimos în Moldova pentru castelul vinicol Mimi și pentru Fabrica de Vin a familiei Mimi. Cel mai apropiat oraș este Anenii Noi, aflat la o distanță de 8 km.