Consiliul European extraordinar a început. Restabilirea URGENTĂ a controlului frontierelor – o prioritate

Problema 'cea mai urgentă' pe care trebuie să o rezolve Uniunea Europeană este 'să recâștige controlul frontierelor exterioare', a declarat miercuri președintele Consiliului European, Donald Tusk, înaintea summitului extraordinar al Uniunii Europene, care se desfăşoară miercuri la Bruxelles. La summit-ul din capitala Belgiei participă, din partea României, preşedintele Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
23 sept. 2015, 17:20
Consiliul European extraordinar a început. Restabilirea URGENTĂ a controlului frontierelor – o prioritate

„Chestiunea cea mai urgentă pe care trebuie să ne-o punem în această seară este cum să recâștigăm controlul frontierelor noastre exterioare, altfel nu are sens să vorbim despre o politică comună în materie de migrație”, a subliniat şeful Consiliului European, Donald Tusk.

Conflictele care dau naștere valului de refugiați,mai ales din Siria, ‘nu vor înceta în curând’, a mai spus președintele Consiliului European, avertizând că ‘aceasta înseamnă că vorbim de milioane de refugiați potențiali, nu de mii’.

‘Partenerii noștri au nevoie de ajutor’, a continuat Donald Tusk, referindu-se la statele vecine Siriei, precum Turcia, Liban și Iordania, confruntate cu afluxuri masive de refugiați. El a precizat că va propune la summit ‘măsuri pe termen scurt’, incluzând ajutoare pentru Turcia și pentru agențiile umanitare care acționează în taberele de refugiați.

‘Astăzi, trebuie să pregătim un plan concret’, a subliniat Tusk, reafirmându-și apelul către statele membre să înceteze criticile reciproce.

La Consiliul European extraordinar de la Bruxelles participă din partea României preşedintele Klaus Iohannis. Din delegația care îl însoțește pe şeful statului fac parte consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprișor, Laurențiu Ștefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu şi secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță.

Klaus Iohannis a declarat, înainte de plecarea la Bruxelles, că va reitera la Consiliul European extraordinar poziția României pentru menținerea „raportului echilibrat între solidaritate și responsabilitate” în privința cotelor voluntare de imigranți.

„Se dorește discutarea modalităților de prevenire, de ajutorare a țărilor de unde vin refugiații sau migranții, (…) ce se poate face pentru a ajuta refugiații din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni această migrațiune spre UE. Voi reitera cu această ocazie poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate”, a precizat președintele.