Summit-ul european care va decide soarta zonei euro a început la Bruxelles

Franţa şi Germania sunt "împreună", dar pe poziţii diferite. Astfel, cancelarul german Angela Merkel este în continuare pentru austeritate bugetară, şi nu pentru emiterea de "eurobonduri"- obligaţiuni euro prin care să se redistribuie datoriile ţărilor care nu respectă măsurile de austeritate, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande pledează pentru integrarea, în continuare, a zonei euro.

RomaniaTV.net
28 iun. 2012, 14:22
Summit-ul european care va decide soarta zonei euro a început la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene sunt cu ochii pe Bruxelles, unde se desfăşoară, începând de joi după-amiază, summit-ul Consiliului European ce are ca principal obiectiv să rezolve soarta zonei euro.

Germania şi Franţa sunt principalii actori pe scena europeană, Germania fiind supranumită şi „motorul Europei”, iar Franţa exprimându-şi sprijinul pentru Berlin, dar cu jumătate de gură,  în persoana noului preşedinte socialist Francois Hollande, care l-a înlocuit pe favoritul Angelei Merkel, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, în urma alegerilor din mai. Miercuri, în ajunul reuniunii, Merkel a avut o întrevedere de 2 ore cu Hollande, la Paris. Nu ajunseseră la vreo înţelegere, iar Merkel părea destul de tensionată.

Totuşi, un consens există măcar în privinţa creşterii economice. Autorităţile europene au făcut câteva dezvăluiri despre propunerile lor în acest sens, între care principala se referă la crearea unei Trezorerii europene ce ar putea fi învestită cu puterea de a controla bugetele naţionale ale ţărilor membre.

este vorba despre un plan pe o perioadă de 10 ani, destinat să întărească zona euro şi să prevină viitoare crize economice, cum este cea de-acum. Criticii acestui plan afirmă însă că un asemenea plan nu ar rezolva problema datoriilor unor ţări ca Grecia, Spania (care a cerut de curând ajutor) sau Italia.

Merkel a avertizat însă că nu există încă o „formulă magică” pentru rezolvarea crizei care afectează Europa şi, în special, zona euro.