Summitul climatic de la Durban a început prost: Canada se retrage din Protocolul de la Kyoto

Canada nu va mai face tăieri ale emisiilor de gaze cu efect de seră, cum era stipulat în Protocolul de la Kyoto, şi ar putea să înceapă formalităţile de retragere din acord luna viitoare.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 08:17
Summitul climatic de la Durban a început prost: Canada se retrage din Protocolul de la Kyoto

Deşi nu este o surpriză, decizia va supăra ţările sărace care le acuză pe cele bogate că nu îşi îndeplinesc angajamentele asumate în urmă cu 14 ani, când a fost semnat protocolul. Ele văd protocolul ca fiind singura modalitate legală care obligă naţiunile să reducă emisiile.

Tot în prima zi a summitului climatic ONU de la Durban, din Africa de Sud, Marea Britanie a fost criticată pentru că susţine existenţa nisipurilor petrolifere.

Preşedintele sud-africa Jacob Zuma a făcut apel la un progres semnificativ.

„Pentru cei mai mulţi oameni din ţările în curs de dezvoltare şi din Africa, schimbările climatice sunt o problemă de viaţă şi de moarte (…) În cadrul acestor discuţii, statele, părţile, vor trebui să treacă peste interesul naţional pentru a găsi o soluţie globală, în beneficiul tuturor oamenilor”, a declarat Zuma.

Delegaţii naţiunilor au interpretat, însă, diferit expresia „interes naţional”.

Canada a declarat în urmă cu patru ani că nu intenţionează să îşi îndeplinească obiectivele asumate în Protocolul de la Kyoto – adică de a reduce emisiile anuale, în perioada 2008 – 2012 cu 6%, faţă de nivelul din 1990. Mai mult, emisiile Canadei chiar au crescut cu circa o treime faţă de 1990.

La doar câteva ore după ce au început discuţiile la Durban, ministrul mediului canadian Peter Kent a confirmat reporterilor că ţara sa se retrage din protocol. „Nu vom face un al doilea angajament faţă de Kyoto. Nu avem nevoie de o convenţie care să ne oblige”, a spus el.

De când a fost ales guvernul conservator al lui Stephen Harper, în 2006, Canada a căutat să se alinieze cu principalul partener economic, SUA.

Postul canadian CTV a raportat că guvernul va începe formalităţile de retragere din Protocolul de la Kyoto luna următoare. Ministrul mediului canadian a refuzat să comenteze.

Protocolul de la Kyoto cere, însă, ca statele membre să fie înştiinţate de retragere cu 12 luni înainte.

Rusia şi Japonia au anunţat, şi ele, că nu vor mai face noi angajamente de reducere a emisiilor, însă nu se ştie dacă intenţionează să se retragă din protocol.