Summitul de la Sibiu. Liderii Europei discută viitorul UE. Declaraţia lui Klaus Iohannis

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se reunesc, joi, într-un summit informal la Sibiu, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre viitorul UE. Sibiul s-a transformat într-o fortăreaţă bine păzită.

RomaniaTV.net
09 mai 2019, 05:01
Summitul de la Sibiu. Liderii Europei discută viitorul UE. Declaraţia lui Klaus Iohannis

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că locul în care se va desfăşura summitul UE a fost special ales, Sibiul fiind ”un oraş profund european, locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel nivel despre viitorul Uniunii Europene”.

”Este un moment cu totul special pentru mine să deschis aici, la Sibiu, summitul PPE, cu doar câteva ore înainte de deschiderea summitului de la Sibiu. Vom discuta, în primul rând, despre e înseamnă Uniunea Europeană pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune şi despre ce trebuie să facem ca să ducem acest proiect înainte pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

El a continuat, afirmând: ”Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim şi în urmă la temelia construcţiei europene şi la numeroasele beneficii pe care le-a adus Uniunea cetăţenilor săi”.

”Aceste evenimente importante se desfăşoară într-un loc cu o semnificaţie deosebită, în Sibiu, oraşul care a fost în 2007 cu Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraş profund european şi este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel nivel despre viitorul Uniunii Europene. Momentul este unul istoric pentru România şi nu doar pentru că dimensiunea şi importanţa summitului sunt fără precedent pentru ţara noastră, ci şi pentru că după 30 de ani de la căderea comunismului am adus Europa acasă, aici în România. Şefii de stat şi de guvern care se întrunesc în această dimineaţă în cadrul summitului Partidului Popular European vor avea o contribuţie majoră la discuţiile de la reuniunea informală care va avea loc în a doua parte a zilei”, a mai spus Iohannis.

Preşdintele a vorbit şi despre importanţa alegerilor de la finalul lunii mai.

”La sfârşitul acestei luni, cetăţenii noştri sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Aceste alegeri sunt însă despre mult mai mult decât atât. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniţi şi solidari. Uniţi şi solidari în apărarea valorilor fundamentale ale marii noastre familii europene: libertatea, democraţia, statul de drept, siguranţa şi prosperitatea tuturor cetăţenilor. Lupta împotriva celor care nu au niciun fel de soluţii pentru oameni, dar îşi ascund incompetenţa sub sloganuri extremiste sau populiste este una pe care avem responsabilitatea să o câştigăm. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi”, a mai spus Iohannis.

______

„Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!”, a afirmat, miercuri, şeful statului.

Programul preşedintelui Klaus Iohannis, gazda Summitului de la Sibiu:

10:00
Participare la Summitul Partidului Popular European (Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu)
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu

– Declarații de presă comune cu Președintele PPE, Joseph Daul, Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban;

– Fotografie de familie.

11:45
Participare la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană
Sosire – Primăria Sibiu

12:00
Întâmpinarea șefilor de delegaţii
Piața Mare, Sibiu

12:30
Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani
Sala Atrium, Primăria Sibiu

13:15
Fotografie de familie
Piața Mare, Sibiu

13:30
Dejun de lucru al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană
Muzeul Brukenthal, Sibiu

15:30
A doua sesiune de lucru
Sala Atrium, Primăria Sibiu

18:00
Conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Piața Mică – Sala de conferințe a Președinției, Sibiu

(oră aproximativă)

18:30
Întâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel
Sediul Forumului Democrat al Germanilor din România, Sibiu

(oră aproximativă)

______

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.

„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a punctat înaltul oficial.

El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. „După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 – 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a amintit Tusk.

Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Întreg centrul oraşului Sibiu este rezervat summitului. Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru jurnaliştii ce vor relata, dar şi pentru control acces.

Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.