Sunt importante notele pentru copii?

Daca ne intrebam despre importanta notelor, este bine de clarificat pentru cine si in ce context vorbim despre importanta. Mai exact, sunt importante notele pentru copii? Pentru parinti, pentru profesori, pentru viitorul succes academic sau in cariera? Pentru fiecare din perspective, raspunsul difera. Andreea Persunaru, psiholog clinician la Mind Institute, specializat in terapii cognitiv comportamentale si certificat in Cercul Sigurantei, program de educatie in parenting, cu experienta in lucrul individual si de grup, cu copii scolari, adolescenti si mai ales adulti ne ofera trei scenarii cu raspunsuri diferite.
Romania TV
06 oct. 2018, 05:59
Sunt importante notele pentru copii?
Ca linie generala, notele sunt investite de fiecare dintre noi cu o anumita valoare si semnificatie, insa in tot sistemul de invatamant rolul lor ramane unul strict matematic – ale arata statistic performanta elevului si a profesorului. Pentru a face lucrurile mai concrete in ceea ce priveste importanta notelor, am sa mentionez cele mai dese scenarii intalnite in practica:
  1. Parintele acorda o importanta foarte mare notelor, fara sa ii dea o explicatie copilului legat de aceasta si asteptandu se ca acesta sa se supuna unui scenariu prestabilit, in care notele mari vor contribui la starea de bine pe termen lung a copilului. In acest scenariu avem de a face cu un parinte care pune presiune pe copil si investeste notele cu titlu de validare a valorii sale, ceea ce pentru copil aduce un fals reper – Daca notele mele sunt mari, eu sunt un copil bun. Consecintele pot fi multiple – copilul poate respecta dorinta parintelui, insa poate constata ulterior ca nu are resursele necesare pentru a face aceasta pe termen lung, poate dezvolta teama de esec, poate intra intr-un razboi continuu cu parintele atunci cand gaseste nedreapta alegerea pentru el si multe alte variante. Numitorul comun este faptul ca relatia dintre parinte si copil are de suferit, la fel si relatia copilului cu scoala. Palierul de interventie aici il reprezinta intoarcerea parintelui catre copil si valorizarea lui in sine, cu totul, fara a fi nevoie de indeplinirea unor standarde externe pentru aceasta, precum si sustinerea lui in relatia pe care o va dezvolta cu scoala si reprezentantii ei.
  1. Parintele nu acorda importanta scolii sau notelor, considera scoala lipsita de importanta, insa mentine copilul in sistem. Aici copilul incepe cu un dublu standard, pe care il poate pastra si adult fiind. El merge la scoala, insa saboteaza procesul de invatare minimizand importanta lui. Acesti copii si parinti vor fi o continua provocare pentru cadrele didactice, insa suferinta cea mai mare ramane a copilului, care este contrans sa faca ceva ce nu este investit cu recunoastere de adultul care este responsabil de el si cresterea lui. Palierul de interventie aici este directionat inspre clarificarea pentru parinte a importantei pe care o da studiilor si a luarii unei decizii asumate in ceea ce priveste pastrarea copilului in sistemul de invatamant.

 

  1. Parintele si copilul au o perspectiva echilibrata asupra notelor, insa cadrul didactic trateaza copiii diferit, in functie de acestea. Mai exact, cadrul didactic desconsidera elevii care au rezultate mai putin bune si ii prefera pe cei care obtin performante. Mai mult, pentru a obtine rezultate bune de la cat mai multi copii, metodele de interventie pot fi dintre cele mai putin dorite – incurajarea continua a competitiei, desconsiderarea in plen a celor care obtin rezultate slabe, conditionarea aprecierilor in functie de rezultate si altele. Aceste modalitati de a forta copiii sa obtina performanta pot conduce la diferite scenarii disfunctionale – de la elevi care vor face toate eforturile doar pentru a obtine aprecierea dascalului, pana la anxietate, teama de esec, reactii de respingere si refuz al scolii. Palierul de interventie aici il reprezinta normalizarea impactului dascalului asupra copilului si uneori, incurajarea schimbarii mediului de studiu, daca se ajunge la agresivitate sau forme de abuz asupra copilului.

Citeste continuarea pe superbebe.ro

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Cum pot beneficia de pensie italiană românii care lucrează în Italia. Trebuie doar să îndeplinească aceste condiții
Capital.ro
Mașinile diesel NU mai pot intra. Se interzice accesul din 1 octombrie 2025. Îți suspendă permisul dacă insiști
Playtech.ro
Intabulare fără succesiune. Legea despre care moştenitorii trebuie să aibă habar
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Unde trebuie să ții ouăle în frigider pentru a le păstra proaspete mai mult timp.
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se înlocuiesc bancnotele. Banca Centrală a dat undă verde. Trebuie tipăriți banii noi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ