Sunt mai mulţi copii români, născuţi în străinătate decât în ţară în 2021. Raluca Turcan: „Este dramatic”

Ministrul Muncii consideră că este "dramatic" faptul că în 2021 sunt mai mulţi copii născuţi în străinătate din părinţi români decât au venit pe lume în România. Diaspora românească a ajuns a cincea cea mai mare din lume și a șasea din țările OECD, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

28 iul. 2021, 09:37
Sunt mai mulţi copii români, născuţi în străinătate decât în ţară în 2021. Raluca Turcan: „Este dramatic”

Pentru că s-a ajuns la situaţia în care sunt mai mulţi copii români născuţi în străinătate, Raluca Turcan vrea autorităţile sunt obligate să ia măsuri pentru a-i aduce pe cetăţenii români înapoi în ţară.

„Există cifre, însă, ca urmare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul european este foarte riscant să spui această este cifra. Da, avem cifre care ne spun câţi lucrători sunt în Germania, în Spania, în Italia şi în alte ţări, există o estimare de aproximativ între 600.000 şi 800.000, dar ca principiu nu vă pot garanta că aceasta este cifra exactă. Ceea ce este foarte mult”, a declarat, marţi, Raluca Turcan, despre românii plecaţi la muncă în străinătate în 2021.

Ministrul Muncii a subliniat că în 2021 s-au născut mai mulţi copii în străinătate din părinţi români decât în ţară.

„Am avut deplasări în străinătate, ultima deplasare pe care am avut-o a fost în Spania şi acolo deja sunt comunităţi de români decise să rămână în Spania, au copiii deja incluşi în sistemul de educaţie. Cea mai apropiată perspectivă pe care ei o au de a se întoarce în România este la pensie. Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit şi pentru prima dată anul acesta avem mai mulţi copii născuţi în străinătate decât în ţară. Ceea ce pentru noi este dramatic. Şi atunci obligaţi moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în ţară. Sunt familii sparte, sunt comunităţi pur şi simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a explicat ministrul Muncii, conform News.ro.

Citeşte şi: Raluca Turcan nu se lasă. Ministrul Muncii vine cu noi explicaţii după mesajul de „La mulţi ani” pentru baronul von Brukenthal: Nu sunt nici arogantă, nici ruptă de realitate, nici inutilă!

Sunt mai mulţi copii români, născuţi în străinătate decât în ţară în 2021. Raluca Turcan: „Românii vor începe să îşi pună problema să se întoarcă în ţară atunci când salariile vor fi mai bune”

Raluca Turcan este de părere că există soluţii pentru ca românii să se întoarcă în ţară.

„Şi soluţiile sunt următoarele, la care lucrăm, dar efectele nu apar peste noapte: să fie mai bine plătiţi în ţară. Românii vor începe să îşi pună problema să se întoarcă în ţară atunci când salariile vor fi mai bune şi de asemenea când forţa de muncă va fi mai bine pregătită. Cei din străinătate au un avantaj că de acolo vin de la muncă. Salariile mai bune, calificare mai bună şi în acelaşi timp servicii publice de calitate. Sunt situaţii în care câştigă aproximativ la fel în străinătate cu cât ar câştiga în ţară, însă sistemul de educaţie funcţionează mai bine, sistemul de sănătate funcţionează mai bine, infrastructura nu se compară şi alte servicii publice sunt de asemenea mai de calitate. Şi aici este obligaţia a întregului Guvernul nu poate fi rezolvată de un singur ministru”, a declarat Turcan, potrivit sursei citate.

Trei sferturi din declinul populaţiei României între anii 2000 şi 2018, de la 22,4 milioane la 19,5 milioane de locuitori, se datorează emigrării. În aceste condiţii, diaspora românească a ajuns a cincea cea mai mare din lume și a șasea din țările OECD, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Digi24. De asemenea, românii din diaspora au născut cel puțin 630.000 de copii.

Citeşte şi: Raluca Turcan readuce în discuţie problema şcolilor profesionale: Mentalitatea generală de evitare a înscrierii copiilor în şcoli cu profil tehnic este o greşeală!


loading...
Partenerii noștri