Sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor din septembrie? Ce spune fostul ministru al Muncii, Marius Budăi

Marius Budăi a dezvăluit că vor exista resurse pentru majorarea pensiilor românilor în septembrie. Acesta a subliniat că principiul general este acela de a așeza legea pe sistemul de contributivitate și de a rezolva inechitățile. De asemenea, a menționat că există o predictibilitate a ulterioarelor majorări, conform prevederilor legii.

25 mart. 2024, 21:11
Sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor din septembrie? Ce spune fostul ministru al Muncii, Marius Budăi

Conform articolului 84 din Legea 360, se prevede majorarea punctului de referință cu data de 1 ianuarie, utilizând rata anuală a inflației și creșterea reală a salariului mediu brut pe țară. Marius Budăi a subliniat că sunt extrem de determinați să asigure resursele necesare pentru aceste majorări.

„Este practic ceea ce am spus de foarte mult timp: așezarea legii pe sistemul de contributivitate și rezolvarea inechităţilor în general, ca principiul general, dar și o predictibilitate a ulterioarelor majorări, a valorii punctului de referință, majorare pe care am prevăzut-o în legea 360, în articolul 84. Aceasta prevede majorarea cu data de 1 ianuarie cu acele două elemente cunoscute prin grija Institutul Național de Statistică, și anume rata anuală a inflației și creşterea reală a salariului mediu brut pe țară. Cu siguranță cred că cu toții suntem extrem de determinați, iar premierul Marcel Ciolacu recent a aprobat normele metodologice de aplicare a acestei legi, lucru care cred că demonstrează seriozitate și determinare, mai ales în a implementa această lege, așa cum am scris-o și cum am votat-o în Parlament, și cum a fost promovată și publicată în Monitorul Oficial.  Pe scurt, răspunsul la întrebarea dvs. da, vom asigura resursele să majorăm pensiile”, a spus fostul ministru al Muncii la Antena 3.

Citeşte şi: Categoria de pensionari pentru care pensiile cresc semnificativ după recalculare. Ei sunt cei mai avantajați români

În ceea ce privește majorarea din septembrie, Marius Budăi a explicat că aceasta reprezintă o așezare pe principiul contributivității și egalității, conform căruia la muncă și contribuție egală trebuie să corespundă o pensie egală. Astfel, plățile pentru majorarea pensiilor vor începe începând cu data de 1 septembrie.

„Este practic o așezare pe contributivitate, este practic un principiu la care am ținut foarte mult când am implementat această lege, nu eu, personal, noi, PSD, și am spus foarte clar că trebuie ca la muncă și contribuție egală să avem pensie egală.  Acesta este principiul de la care am plecat în construcția acestei legi și acest principiu va fi, iar plățile se vor face începând cu data de 1 septembrie”, a precizat Marius Budăi.

Citeşte şi: O nouă majorare pentru pensionari în 2025. Simona Bucura Oprescu anunță o triplă creștere a pensiilor : „E o garanție că vor beneficia de ea”