Sunt suficiente vaccinuri anti-COVID în România? Răspunsul reprezentantului Pfizer

Pfizer România, reprezentanţa companiei farmaceutice americane, informează medicii cu privire la vaccinul anti-COVID pe care l-a dezvoltat gigantul american. Mirela Iordan, country manager al Pfizer, a dat asigurări că vor fi stocuri suficiente deoarece ar urma să fie achiziţionate fabrici pentru creşterea capacităţii de producţie.

15 ian. 2021, 08:43
Sunt suficiente vaccinuri anti-COVID în România? Răspunsul reprezentantului Pfizer

Aproape 10 milioane de vaccinuri anti-COVID poate accesa România, în baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer. Prima tranşă de 10.000 de doze de vaccin au ajuns în ţara noastră pe 26 decembrie 2020, care au fost folosite la debutul campaniei de vaccinare.

La acea vreme, premierul Florin Cîţu spunea că aproape 144.000 de doze urmează să ajungă în ţară în câteva săptămâni, iar ” în total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin”.

Citeşte şi: OMS se gândeşte la introducerea paşapoartelor de vaccinare pentru călătoriile internaţionale

Sunt suficiente vaccinuri anti-COVID în România? Pfizer creşte producţia la nivel global

Compania Pfizer a anunţat recent începerea producţiei într-o nouă fabrică în Germania, începând din februarie. La nivel global, americanii controlează 40 de fabrici, conform agenţiei Reuters.

„Se pregăteşte etapa a doua, unde intră tot ce înseamnă structuri de stat, persoanele cu risc, ar trebui să fie o etapă de o mai mare avengură. Noi ne asigurăm să existe continuitate în aprovizionare. Până în acest moment, ar trebui să fie pe piaţă 400.000 de doze, sunt suficiente stocuri în piaţă.

Noi aducem periodic cantitatea de doze care a fost contractată de minis­ter. Din punctul de vedere al producţiei nu avem nicio problemă, chiar se va mări capacitatea anul acesta, la peste 1 mld. doze, am achi­ziţionat fabrici”, a spus Mirela Iordan, country manager al Pfizer România, pentru ZF.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 14 ianuarie 2021. Aproape 180.000 de români s-au imunizat împotriva Covid

Etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID începe vineri, 15 ianuarie. Au­torităţile se aşteaptă ca aproape 2,5 milioane de români să se vaccineze. Actualul ritm, de mai puţin de 20.000 de vaccinări zilnice, este, însă, unul mic, consideră şefa Pfizer România.

Citeşte şi: A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID începe săptămâna viitoare. Programarea se poate face de vineri. Unde te poţi imuniza în Bucureşti

În 2019, Pfizer România a trecut pragul de 1 mld. lei vânzări pe piaţa locală, în creştere cu 25%, din datele de la Finanţe.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: „Sunt pregătite circa 310 centre de vaccinare”. Ce spune de paşaportul de vaccinare