Superalimentul care reduce riscul de cancer la colon. Studiile au arătat că este de ajuns să consumăm o cantitate mică pe zi pentru a beneficia de rezultate spectaculoase.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la UConn School of Medicine, nucile reduc riscul de apariție al cancerului colorectal, datorită unei substanțe produse în intestin în urma digestiei acestora.
Mai exact, echipa condusă de dr. Daniel W. Rosenberg a lucrat cu 39 de participanți, cu vârste între 40 și 65 de ani. În prima fază, aceștia au renunțat complet la alimente care conțin ellagitannine – compuși polifenolici regăsiți în fructe precum rodia sau zmeura, dar și în nuci. Ulterior, timp de trei săptămâni, au consumat zilnic porții bine stabilite de nuci, în cadrul unei diete controlate, potrivit exquis.ro.
Citește și TOP 7 alimente sănătoase de la Lidl. Recomandările făcute de un cunoscut nutriționist
După această perioadă, toți participanții la experiment au trecut făcut colonoscopie. În urma rezultatelor, cei care prezentau niveluri ridicate de urolitină A, o substanță produsă în intestin din ellagitannin, aveau markeri inflamatorii semnificativ reduși, iar țesuturile analizate arătau o scădere a proteinelor asociate formării polipilor precanceroși.
Potrivit studiului publicat în Cancer Prevention Research, urolitina A este produsă de microbiomul intestinal în urma digestiei polifenolilor din nuci. Această substanță are proprietăți antiinflamatoare dovedite și influențează activitatea unor proteine implicate în apariția și progresia cancerului de colon.
Potrivit medicilor, o mână de nuci pe zi poate avea avea beneficii majore asupra sănătății intestinale. De asemenea, pe lângă efectele anticancerigene, nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase (în special omega-3), proteine de calitate,
antioxidanți, fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin.
Cancerul colorectal se numără printre cele mai răspândite tipuri de cancer la nivel mondial și afectează tot mai frecvent persoane sub 50 de ani. În România, cazurile sunt în creștere, iar prevenția prin alimentație începe să capete un loc mai bine conturat în ghidurile de sănătate publică.
Citește și Păstrarea corectă a alimentelor: Cum să reduci risipa şi să menții prospeţimea