Superciclonul mediteraneean lovește România. Furtuni violente de vară și vânt puternic în jumătate de țară. Avertizare meteo

Alertă de ultima oră de la ANM. Jumătate de țară va fi lovită de furtuni violente de vară și vânt puternic până miercuri.

12 feb. 2024, 10:11
Superciclonul mediteraneean lovește România. Furtuni violente de vară și vânt puternic în jumătate de țară. Avertizare meteo
Alertă de ultima oră de la ANM. Jumătate de țară va fi lovită de furtuni violente de vară și vânt puternic până miercuri. Sursa Inquam Photo

Meteorologii ANM au emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN în intervalul 12 februarie, ora 10 – 12 februarie, ora 18
pentru intensificări ale vântului.

”Vântul va avea intensificări în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei. Vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar în județul Constanța și pe litoral, rafalele vor depăși temporar 70 km/h. Pe litoral vântul va continua să prezinte intensificări în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze de 50…55 km/h”, a transmis ANM.

Citește și: Ciclonul mediteraneean ajunge în România. Directorul ANM Elena Mateescu anunţă o schimbare semnificativă a vremii

De asemenea, a fost emisă INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 12 februarie, ora 14 – 14 februarie, ora 10 de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.

”În intervalul menționat, temporar se vor semnala precipitații în aproape toată țara și se vor acumula cantități de apă în general de 15…25 l/mp. Vor fi ploi, ce vor avea și caracter de aversă, însoțite și de descărcări electrice îndeosebi în sud-estul teritoriului. La munte, iar în noaptea de marți spre miercuri, trecător și în zonele mai joase de relief din Transilvania și Moldova se vor semnala precipitații mixte.
Marți, vântul se va intensifica în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde vor fi rafale de 60…80 km/h, iar temporar și în regiunile estice și local în cele vestice și sud-vestice, în general cu viteze de 45…55 km/h”, au transmis meteorologii.

Citește și: Prognoza meteo 12 februarie 2024. Vremea se menţine caldă, dar vântul şi ploile îşi vor face de cap. Ciclonul din Marea Mediterană vine cu schimbarea radicală a vremii

 

Totodată a fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru 12 februarie, ora 18 – 13 februarie, ora 22 de precipitații însemnate cantitativ, ninsori la altitudini de peste 1500 m.

”În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, precum și în zonele montane aferente va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp, iar izolat de 50 l/mp.
La altitudini mai mari de 1500 m, îndeosebi pe parcursul zilei de marți (13 februarie) în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent”, potrivit ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ LUNI
Valorile de temperatură vor fi ușor mai scăzute față de intervalul precedent, însă vremea se va menține semnificativ mai caldă decât normal în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări și temporar după-amiaza și seara vor fi averse și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat (cu rafale de 35…40 km/h). Temperatura maximă se va situa în jurul a 16 grade, iar minima va fi de 4…5 grade.

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ MARȚI
Valorile de temperatură vor continua să scadă ușor, dar se vor situa în continuare peste normele specifice perioadei. Cerul va avea înnorări, trecător va ploua mai ales după-amiaza și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 13 grade, iar cea minimă va fi de 5…6 grade.