Ciclonul mediteraneean ajunge în România. Directorul ANM Elena Mateescu anunţă o schimbare semnificativă a vremii

Meteorologii au anunțat că ciclonul aflat în Marea Mediterană va avansa către Peninsula Balcanică şi de aici către România. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat prognoza meteo actualizată.

11 feb. 2024, 19:20
Ciclonul mediteraneean ajunge în România. Directorul ANM Elena Mateescu anunţă o schimbare semnificativă a vremii

Astfel, începând de luni după-amiază, ploile se vor face prezente în toate zonele țării, unde sunt așteptate și averse, descărcări electrice în sud și sud-est.

Ciclonul mediteraneean ajunge în România. Elena Mateescu: „Revin ploile”

Luni, temperaturile vor atinge între 18 și 19 grade Celsius, însă, de marți este așteptată o răcire treptată, iar temperaturile se vor situa între 6 și 14 grade Celsius.

„De marţi, în mod deosebit, vremea se va răci în toată ţara şi mai ales în jumătatea nordică a ţării, acolo unde maximele nu vor trece de 7-8 grade C, în timp ce în sud şi în sud-est vor mai fi posibile valori aprpiate de 15 grade Celsius, inclusiv în Capitală 13-14 grade..

Citeste si Meteorologii Accuweather anunță ninsori în toată țara. De săptămâna viitoare revine valul de aer rece

Revin ploile pentru că vorbim de averse, în special în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, Transilvania, dar și Maramureș, Moldova și Dobrogea, practic se va simți în toată țara, iar la atitudini mai mari, peste 1700 de metri, precipitațiile vor fi mixte.

Vorbim de cantități de apă de 15, 20 litri pe metrul pătrat și intensificări ale vântului de 50, 60 km/h„, a spus Elena Mateescu la România TV.

Citeste si Prognoza meteo. Vremea a luat-o razna, avem primăvară în februarie, lapoviţă şi ninsori în aprilie, chiar înainte de Paşte

Începând de marţi, vremea va intra într-un proces de răcire accentuat. Spre sfârşitul săptămânii, temperaturile se vor apropia de normele climatologice.

În contextul răcirii de marţi, la munte  vor predomina în mod deosebit ninsorile. Şi vorbim şi de intensificări ale vântului asociate cu viteze la rafală de 50-60 km pe oră. 

Prognoza până la sfârşitul lui februarie indică în continuare posibilitatea să mai avem valori mai ridicate, aşa cum s-a întâmplat din 5 februarie până în prezent. Nu excludem, ca în contextul acestei răciri care va afecta în mod deosebit jumătatea nordică a ţării totuşi până la finalul săptămânii viitoare, progresiv să înregistrăm temperaturi peste norme pentru că maximele in jumătatea sudică a ţării vor fi cuprinse între 9 şi 12, 13 grade„, a spus directoul ANM la România TV.