Marile magazine vor avea program redus sâmbăta şi vor fi închise duminica. Supermarketurile se mută în afara oraşelor

În multe ţări din Europa, marile magazine sunt închise duminica. Conform unui proiect de lege depus şi în Parlamentul din România, supermarketurile ar putea fi închise duminica și ar funcționa doar câteva ore sâmbăta.

03 feb. 2024, 07:36
Marile magazine vor avea program redus sâmbăta şi vor fi închise duminica. Supermarketurile se mută în afara oraşelor
Toate marile magazine vor fi închise duminică. Românii vor fi obligaţi să apeleze pentru cumpărături la benzinării

Magazine închise duminica! Un demers legislativ inițiat de doi parlamentari ai Partidului Național Liberal (PNL) ar putea schimba fața comerțului din România. Impactul ar fi asupra accesului la supermarketuri în weekend. Marile magazine ar urma să-și închidă porțile în zilele de weekend și să fie mutate în afara orașelor, urmând astfel modelul unor state din Europa Occidentală.

Acest proiect legislativ, propus de reprezentanții PNL, vizează restricționarea accesului la marile magazine. Conform propunerii, supermarketurile ar trebui să își închidă activitatea în zilele de duminică și să fie relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane.

Magazinele sunt închise duminica. De ce a fost impusă regula care afectează un milion de români
Cei mai mulți susțin însă că această mișcare ar putea duce la concedieri semnificative și la diminuarea veniturilor bugetare. Publicul ar putea fi refractar la o astfel de idee, mai ales că zilele de sâmbătă și duminică sunt de mers la cumpărături, mai ales pentru cei care lucrează în timpul săptămânii.

Potrivit proiectului, în weekend ar urma să fie deschise doar piețele și magazinele mici. Pentru marile magazine, s-ar impune un program săptămânal de funcționare, cuprinzând intervalul 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și închis în zilele de duminică, anunță România TV.

Scopul acestui demers legislativ este modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Supermarketurile ar putea fi mutate în afara orașelor

O altă prevedere importantă se referă la relocarea magazinelor mari. Propunerea legislativă sugerează ca marile magazine să fie mutate în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban.

În plus, se propune că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separate de produsele importate.

De-a lungul anilor, mai multe propuneri similare au fost respinse de către Parlament. Unii reprezentanți ai industriei au susținut însă că această schimbare ar putea avantaja magazinele mici și producătorii locali.

Supermarket-urile și marile magazine, ÎNCHISE duminica. Românii vor putea face cumpărături la benzinării şi chioşcurile scăpate de demolare

Cu toate acestea, există îngrijorări că măsura ar putea genera confuzie în rândul consumatorilor. Ea ar putea afecta afacerile construite pe modelul actual.

 

În mai multe ţări europene magazinele sunt închise duminică

În cele mai multe ţări vest-europene restricţiile sunt severe în ceea ce priveşte programul de funcţionare al magazinelor în zilele de duminică. În Franţa, de exemplu, a generat o amplă nemulţumire proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor. În Elveţia, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar chiar şi în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzine. În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

În câteva oraşe mai mari din Franţa este permisă deschiderea magazinelor şi duminică, dar angajaţii nu pot fi constrânşi să meargă la lucru. În Italia, decizia privind programul de funcţionare a magazinelor în zilele de duminică aparţine fiecărei regiuni. În Spania, magazinele au voie să fie deschise duminica de 12 ori pe an, cu excepţia magazinelor mici, care pot funcţiona în fiecare duminică dimineaţă. În Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 şi până luni la ora 6:00 dimineaţa. În acest sens restricţiile sunt severe şi în sudul Germaniei, unde decizia aparţine landurilor. Astfel, în landul Brandenburg magazinele sunt deschise duminica de şase ori pe an, iar în landul Renania de Nord-Westfalia magazinle pot avea program de funcţionare de 11 ori pe an, în ultima zi a săptămânii. În Bavaria, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, până la ora 20:00, iar duminică sunt închise. În Slovacia, Parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică şi de sărbători.

Program magazine 2024. Ce orar de weekend au cele mai vizitate magazine din țară, Lidl, Kaufland, Carrefour, Mega Image și Auchan.

Program magazine 2024. Iată care e orarul de funcționare ale marilor magazinele din țară, Lidl, Carrefour, Mega Image, Kaufland, Auchan.

Program magazine 2024. De sărbătorile de iarnă, programul supermarketurilor și hipermarketurilor din toată țara a fost modificat, însă acum a revenit la normal.

Program Lidl 2024

Lidl România a decis să schimbe orarul de funcționare al magazinelor din toată țara, din 22 septembrie 2022. Toate supermarketurile vor avea același program după cum se precizează mai jos. Programul Lidl sâmbăta va fi de la 7.30 până la 21.00. În schimb, program Lidl pentru ziua de duminică va fi între 8.00 și 19.00.

Citește și De ce se pun 7 monede pe pervazul casei. Superstiţia care aduce belşug şi prosperitate pentru toată familia

Magazinul Lidl din Medgidia, str. Independenței, Nr. 12, este excepția, fiindcă funcționează în intervalul orar 08:00 – 18:00, de luni până duminică. Mai multe informații despre program Lidl puteți vedea și în revista Lidl, disponibilă AICI.

  • Luni – Sâmbătă: 07:30 – 21:00
  • Duminică: 08:00 – 19:00.

Program Kaufland 2024

Magazinele Kaufland din țară nu au anunțat schimbări la program după sărbători. În 2024, programul magazinelor va fi normal, însă poate varia în funcție de fiecare magazin.

  • Luni – Sâmbătă: 07:30 – 22.00
  • Duminică: 07:30 – 21.00.

Totuși, în unele magazine din București, programul Kaufland poate fi puțin diferit. Spre exemplu, la Kaufland Rahova, programul este următorul:

  • Luni – Sâmbătă: 07:00 – 22.00
  • Duminică: 08.00 – 20.00.

Și program Kaufland Timișoara funcționează după un orar diferit față de celelalte orașe. De luni până sâmbătă, magazinul se va deschide pentru clienți începând cu ora 7 dimineața și se va închide la orele 22.00. Excepție va face ziua de duminică, când se va deschide la ora 8.00 și își va trage obloanele la ora 20.00.