SUPERSTIŢII DE 1 MAI: Ce trebuie să faci de Ziua Muncii pentru a atrage norocul de partea ta

Pe 1 Mai au loc trei sărbători importante: este Ziua Muncii, sărbătoarea de Armindeni și Ziua Pelinului. În prima zi din florar există o serie de superstiții care țin departe bolile și sărăcia. Iată-le pe cele mai importante.

30 apr. 2017, 14:23
SUPERSTIŢII DE 1 MAI: Ce trebuie să faci de Ziua Muncii pentru a atrage norocul de partea ta

Superstiții de 1 Mai

Câte ceva despre Ziua Armindenului sau Ziua Pelinului, cunoscută și ca sărbătoarea bețivilor: Această zi este una specială mai ales pentru oamenii care trăiesc la țară întrucât este o sărbătoare a recoltei. Armindenul se sărbătorește pentru ca pământurile să fie roditoare, să nu bată grindina și plantele sî înflorească frumos. Armindenul este un vechi zeu al agriculturii, care are grijă de toate recoltele.

RITUALUL DIN DIMINEAȚA ZILEI DE 1 MAI

În dimineața de Armindeni, oamenii se spală pe față cu rouă. Se spune că roua simbolizează belșugul, bogăția și sănătatea. Acest ritual al spălării feței cu rouă are loc în primele 3 zile din luna mai, iar în prima zi, cei care țin la tradiții se spală toată ziua cu rouă.

ALTE SUPERSTIȚII DE 1 MAI

1. Gospodarii pun ramuri verzi la porți pentru a avea un an prosper: recoltă bogată, familie sănătoasă, bani mulți în punguță. Ramurile verzi care se pun în fața casei trebuie să vină din cea mai apropiată pădure. Este un mare păcat dacă sunt tăiați copacii apropiați de casă.

2. Armindenul, creanga verde din păduri, se pune noaptea, pe nevăzute, la fetele de măritat și la casele oamenilor harnici. Feciorii din Banat fac în noaptea zilei de 30 aprilie spre 1 Mai, fără a fi văzuți.

3. Totodată, pe 1 Mai încep să se culeagă plantele medicinale amare. De asemenea, este important de știut că în această zi pelinul are puteri magice. 

4. La masa de prânz, se pune pelin lângă tacâmuri, pentru a îndepărta duhurile rele din încăpere și a ușura digestia. 

5. Oamenii de la sate seamănă în ziua de Armindeni doar pepeni, castraveți și anumite soiuri de fasole. 

6. Porumbul este de preferat să fie semănat până la Armindeni, altfel acesta nu va da roade.