Superstiții de 1 Martie. Ce să faci de Mărțișor ca să ai noroc tot anul

Începutul primăverii, 1 Martie, vine cu superstiții vechi de când lumea. Pe vremuri, oamenii obișnuiau să respecte aceste tradiții cu sfințenie, însă, în zilele noastre, chiar și sărbătoarea Mărțișorului s-a modernizat. Există, totuși, și zone unde obiceiurile se respectă încă.

29 feb. 2024, 18:20
Superstiții de 1 Martie. Ce să faci de Mărțișor ca să ai noroc tot anul
Superstiții de 1 Martie. Ce să faci de Mărțișor ca să ai noroc tot anul

Prima zi de primăvară, 1 Martie, este însoțită de tradiții și superstiții pe care oamenii obișnuiesc să le respecte și acum, însă nu la aceeași intensitate ca pe vremuri. Unii oameni chiar cred că dacă nu respectă obiceiurile din această zi vor avea ghinion tot anul.

Citește și: Horoscop 1 martie 2024. Ce mărţişoare primeşte fiecare zodie în prima zi de primăvară

Superstiții de 1 Martie. Ce să faci de Mărțișor ca să ai noroc tot anul

Se spune că cel sau cea care, de 1 Martie, îşi pune la mână mărţişorul, adică cele două şnururi, alb şi roşu, şi îl poartă până la 9 martie va avea noroc tot anul. În unele zone, mărțișorul se poartă toată luna martie, până la Florii sau până când se vede primul copac înflorit. Mărţişorul nu se aruncă la gunoi nici după ce s-a terminat perioada de purtare, pentru că asta aduce ghinion. El se leagă de un copac sau chiar de un trandafir aflat în pământ.

Mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane. Pe 1 Martie se alege și „baba” care arată cum va fi vremea tot anul, în funcție de persoană.

Mamele care pun Mărţişor în piept sau la mâna copilului lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se spune că dacă această superstiţie nu este respectată, bebeluşul se va naşte cu un semn.

În prima zi a lunii martie se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei. În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.

Tradiţia Mărţişorului rămâne un obicei actual, ce readuce obiceiul dăruirii. Nici culorile nu au fost alese întâmplător. Roşul simbolizează viaţa, adică femeia, iar albul, înţelepciunea bărbatului. În Transilvania, există obiceiuri interesante legate de 1 Martie. Sătenii atârnă mărţişoarele de uşi, ferestre sau de coarnele animalelor domestice. Aici se crede că acest gest îi protejează pe oameni de spiritele rele. În Moldova şi Bucovina, contrar obiceiului din restul ţării, fetele trebuie să le ofere mărţişoare băieţilor, de 1 Martie, iar aceştia din urmă se vor revanşa de 8 Martie, oferind cadouri fetelor de la care au primit mărţişoare.

Începutul primăverii semnifică mai mult decât tradiția oferirii de mărțișoare. 1 Martie marchează începutul anului, preajma echinocțiului de primăvară, de pe 21 martie și, cum spuneau strămoșii, începutul anului agricol sau „Matronalia”, sărbătoare închinată zeului Marte.

Multe dintre legendele Mărţişorului povestesc despre Baba Dochia că toarce firul Mărţişorului, reprezentând cele 365 (sau 366) de zile. Se spune că aceasta şi-a necăjit nora pe care a trimis-o pe ger la râu să albească un ghem de lână neagră. Impresionat de durerea fetei, Iisus i se arată acesteia şi îi dă o floare roşie. Ghemul devine alb imediat şi, întoarsă acasă, o convinge pe Dochia că primăvara a sosit. Dar vremea se schimbă, iar Baba Dochia, care se dezbracă de cojoace, îngheaţă cu oile ei, transformându-se astfel în stană de piatră.

Citește și: Ritualul pe care să îl faci de 1 Martie! Energia frumuseții și a dragostei va curge armonios în viața ta