Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri de Martisor: De ce nu trebuie să arunci NICIODATĂ ce primeşti de 1 Martie

Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri de Martisor. Ziua de 1 Martie aduce, cel puţin simbolic, primăvara, vremea frumoasă şi reînviere naturii după iarna lungă şi grea. Există o serie de superstiţii şi tradiţii care trebuie respectate pe 1 Martie.

RomaniaTV.net
28 feb. 2018, 08:22
Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri de Martisor: De ce nu trebuie să arunci NICIODATĂ ce primeşti de 1 Martie

Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri de Martisor. De 1 Martie, femeile primesc mărţişoare, legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază, de obicei, flori timpurii de primăvară.

În unele zone ale ţării, scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele. Aşa te faci prieten cu soarele.

Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri de Martisor. Un alt obicei de la sate este ca oamenii să pună copiilor mărţişoare, ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele îl poartă ca să nu le ardă soarele.

Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.