Superstiţiile românilor şi lipsa de educaţie, principalele cauze care au dus la încetinirea campaniei de vaccinare. De ce cred sociologii că nu-și va atinge scopul campania „Ce conţine vaccinul?”

Sociologul Dan Petre, directorul companiei D&D Research și conferențiar universitar, a explicat care sunt cauzele care îi fac pe români să fie reticenţi în a se vaccina. El a vorbit şi despre campania "Ce conţine vaccinul?".
Daniel Spătaru
31 mai 2021, 12:13
Superstiţiile românilor şi lipsa de educaţie, principalele cauze care au dus la încetinirea campaniei de vaccinare. De ce cred sociologii că nu-și va atinge scopul campania

Dan Petre spune că nivelul scăzut de educație științifică şi suspiciunile de manipulare sunt printre cele mai importante cauze ale neîncrederii românilor în vaccin. „Studiile arată că principalul motiv îl reprezintă teama de reacții adverse ale vaccinului, urmată de lipsa de încredere în vaccinurile anti-Covid sau în vaccinuri în general”,a spus sociologul, într-un interviu acordat G4Media. Totodată, el are îndoieli şi cu privire la încercarea guvernului de relansare a vaccinării, prin campania „Ce conţine vaccinul?”.

Un alt motiv important îl reprezintă nivelul scăzut de educație științifică și gândire critică din societatea românească. Mai multe studii arată că românii sunt printre cei mai superstițioși și religioși din Europa si că au mai multă încredere în pseudo și para-științe decât în știință. Iar vaccinul este un produs definitoriu al științelor medicale.

Un alt motiv îl reprezintă suspiciunea de manipulare, temerea că informațiile privind vaccinurile anti Covid (și pandemie în general) sunt influențate de diverse persoane, organizații sau instituții (”sunt interese mari la mijloc”). Consumul intens de rețele de socializare și aspectele disfuncționale ale acestora (ex. fenomenul de filtrare a informațiilor conform opiniilor deja existente, recompensarea/amplificarea știrilor senzaționale sau false/fake news în detrimentul celor descriptive, neutre etc.) contribuie considerabil la amplificarea acestui tip de motivație”, a mai adăugat Dan Petre.

Citeşte şi România s-a prăbuşit în topul vaccinărilor. Din fruntaşii Europei am ajuns printre ultimii în clasamentul ţărilor care au administrat cel puţin o doză

Cât priveşte reticenţa tinerilor, acesta a explicat: „Tinerii sunt în general ceva mai sceptici decât media populației în ceea ce privește pandemia. La toate motivele menționate anterior, se adaugă în opinia mea alți câțiva factori. Primul este faptul că ei au cel mai puțin de pierdut din punct de vedere sănătate: pentru ei riscul de sănătate este considerabil mai scăzut decât în cazul adulților/persoanelor în vârstă. Ceea ce îi face să privească cu mai multă relaxare această pandemie.

Cel de-al doilea este faptul că ei au cel mai mult de pierdut din cauza restricțiilor: educație, oportunități de socializare și de distracție, oportunități economice sau profesionale etc. Ceea ce îi predispune la a minimiza efectele pandemiei și considera restricțiile ca fiind excesive. Cel de-al treilea motiv este nevoia tinerilor de a gândi și face lucrurile diferit de ceea ce le cer reprezentanții ”autorității”.

Citeşte şi Micutzu, moment fabulos despre vaccinare. „Pfizer, noul iPhone, Moderna, vechiul iPhone, Astra Zeneca e pentru săraci!” VIDEO

Privitor la campania guvernamentală „Ce conţine vaccinul?”, sociologul a spus: „Cred însă că ideea strategică a fost implementată prost la nivel de execuție. Pe de o parte, prin alegerea unor persoane care nu sunt cu adevărat influencers sau care nu beneficiază de suficientă notorietate și grad de încredere din partea populației (ex. membrii guvernului). Studiile arată că nivelul de încredere al populației în partide și oameni politici este foarte scăzut.

Pe de alta parte prin folosirea unui concept ambiguu: ”compoziția vaccinului/ce conține vaccinul”. Prima asociere spontană este despre ingredientele acestuia, pentru a afla ulterior din discursul influencer-ului că este vorba de fapt de ce reprezintă vaccinul din punct de vedere emoțional. Ceea ce face întreg procesul de înțelegere a mesajului, complicat și puțin credibil. Deci cu un potențial redus de persuasiune.

Cred că această campanie nu își va atinge obiectivul și că nu va ajuta semnificativ la creșterea numărului de persoane vaccinate. Este foarte probabil să fie luată în derâdere sau chiar să determine reacții de și mai mare rezistență la mesaj. Mecanismul de viralizare intenționat funcționează în ambele direcții. Eu cred că există șanse mai mari de a-i mobiliza pe cei care iau orice peste picior, decât pe indeciși sau cei ostili ideii de vaccinare”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria pune sârmă ghimpată la granițe și pentru români. Ordinul lui Viktor Orban
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață