Suportul tehnic pentru Windows XP încetează. Care sunt riscurile folosirii sale în continuare?

Începând de pe data de 8 aprilie, compania Microsoft nu va mai oferi suport tehnic pentru Windows XP, sistemul său de operare cel mai longeviv, astfel că utilizatorii nu vor mai putea beneficia de actualizări şi de pachete de securitate. Publicaţia spaniolă ABC explică miercuri ce înseamnă concret acest lucru pentru cei care încă mai folosesc respectivul sistem.

02 apr. 2014, 14:33
Suportul tehnic pentru Windows XP încetează. Care sunt riscurile folosirii sale în continuare?

Deşi Windows XP a fost unul dintre sistemele de operare cele mai de succes ale Microsoft, apropiata sa „moarte” va transforma fiecare calculator pe care este instalat într-o ţintă uşoară pentru atacuri malware şi pentru piraţii informatici, scrie Agerpres.

Conform datelor furnizate de Trend Micro Smart Protection Network, în prezent aproape o treime din calculatoarele din întreaga lume folosesc Windows XP. Această societate avertizează că sectorul informatic nu s-a confruntat niciodată cu un exemplu similar. De asemenea, Trend Micro atrage atenţia că această situaţie nu pune probleme doar celor care folosesc Windows XP, ci tuturor utilizatorilor de internet. Este cazul reţelelor botnet, ce sunt compromise de aplicaţiile malware.

Cât despre migrarea către un alt sistem de operare, cei care în prezent folosesc Windows XP au trei opţiuni. Prima este instalarea sistemului Windows 8.1, ultimul scos pe piaţa de Microsoft. Dar nu toate calculatoarele sunt compatibile cu acest sistem. Compatibilitatea poate fi însă verificată pe pagina Windows. A doua opţiune este sistemul mai apropiat de Windows XP, şi anume Windows 7, dar utilizatorii trebuie să fie atenţi să instaleze şi ultimul pachet de servicii (Service Pack 1 – SP1). Ultima opţiune este schimbarea calculatorului şi achiziţionarea altuia care funcţionează cu un sistem de operare Apple, precum Mac OS X, sau a unui Chromebook.