Supravieţuitor de la Cernobîl s-a sinucis în urma vizionării miniseriei HBO care a făcut furori pe internet

Supraviețuitor și erou al deszastrului de la Cernobîl Nagashibay Zhusupov, în vârstă de 61 de ani este omul care a ajutat la debarasarea reziduurilor radioactive.

17 iul. 2019, 09:30
Supravieţuitor de la Cernobîl s-a sinucis în urma vizionării miniseriei HBO care a făcut furori pe internet

Nagashibay Zhusupov s-a sinucis în luna iunie, după ce a urmărit miniseria „Cernobîl” a celor de la HBO şi a resimţit frustrare faţă de guvern, scrie a1.ro.

Acesta a suferit enorm când a fost obligat să se mute cu soția și cu cei cinci copii într-o cameră dezastruasă dintr-un hotel. Potrivit Daily Mail, guvernul „a refuzat” să-i ofere unul din apartamentele de care alţi salvatori de la Cernobîl au beneficiat, în urma implicării sale după explozia din 26 aprilie 1986,.

Citeşte şi Cernobîl a devenit oficial sit turistic. Preşedintele Zelenski a semnat decretul

„A trăit în mizerie, fără a avea o casă decentă”, a declarat un prieten.

În luna iunie bărbatul s-a aruncat în gol de pe acoperișul unei clădiri cu cinci etaje din Aktobe, Kazahstan şi a fost găsit decedat.

Una dintre fiicele acestuia în vârstă de 25 de ani a spus că sinuciderea a survenit după ce Zhusupov a urmărit miniseria „Cernobîl”, cu „lacrimi în ochi”, doarece i-a reamintit de sacrificiile făcute.

„Nimeni nu ne-a spus de ce ne cheamă la Cernobîl. Pe atunci eram şofer de tractor”, a declarat Zhusupov într-un interviu acordat înainte să moară.

„După Cernobîl, sănătatea mea s-a deteriorat. Am lucrat şi la perimetrul de testare nucleară din Semipalatinsk”.

„Ne-am uitat cu toţii la „Cernobîl”. Tata şi-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns când a văzut scenele”, a declarat Gaukhar, fiica bărbatului de 61 de ani.

Apropiații și prietenii sunt de părere că nu a mai putut suporta felul în care își trăia viața și ipocrizia guvernului, motiv pentru care și-a pus capăt zilelor după ce și-a amintit dezastrul prin care a trecut.

Bărbatul a lucrat ca lichidator la ruinele reactorului numărul 4 de la Cenorbîl, distrus de explozie şi ulterior a fost angajat la un centru sovietic de teste nucleare, situat în Semipalatinsk.

Se pare că mulţi „veterani” de la Cernobîl au primit pensii în state ex-sovietice precum Ucraina, Rusia, Belarus şi Kazahstan, dar Zhusupov s-a simţit „tras pe sfoară” de guvern.