Teoretic trăim bine: Economia României a crescut spectaculos în trimestrul al treilea

Economia a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS). În timp ce autorităţile oferă statistici, sindicalistii ies în stradă pentru salarii.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 08:41
Teoretic trăim bine: Economia României a crescut spectaculos în trimestrul al treilea

Este oficial. Economia României îşi revine. În trimestrul al treilea al acestui an, creşterea e de 1.9 la sută, cea mai mare din ultimii trei ani. Anul agricol excelent, revenirea construcţiilor şi turismul au dus la cea mai mare creştere înregistrată de România în ultimii trei ani. De altfel, în toată Uniunea Europeană nu a fost nici o altă ţară care să obţină un avans economic mai mare ca al României.

În termeni ajustaţi sezonier, creşterea economică faţă de trimestrul trei din 2010 a fost de 4,5%.

În primele nouă luni ale anului, economia a crescut faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni seară la postul public de televiziune că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul trei şi că speră la un avans de 2,5% în ultimele trei luni ale anului, astfel încât pe întregul an creşterea să depăşească 2%.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, încheiată săptămâna trecută, autorităţile şi insituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.