Surpriză uriaşă. Magistraţii au votat pentru menţinerea secţiei speciale UPDATE

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecătorii de la cele mai mari curţi de apel din ţară au votat pentru menţinerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în urma consultării iniţiate de ministrul Cătălin Predoiu. Judecătorii ÎCCJ au votat pentru menţinerea SIIJ, cu unele modificări în organizarea secţiei. Desfiinţarea secţiei este dorită de PNKLm de preşedintele Iohannis şi, mai ales, este prezentă în protocolul de colaboare dintre PNL şi USR.

29 nov. 2019, 16:37
Surpriză uriaşă. Magistraţii au votat pentru menţinerea secţiei speciale UPDATE

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecătorii de la cele mai mari curţi de apel din ţară doresc menţinerea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor. Anterior, adunările generale ale judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Alba, Curtea de Apel Craiova şi alte instanţe au votat împotriva desfiinţării SIIJ. Împotriva desfiinţării SIIJ s-au exprimat şi procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, Parchetul Curţii de Apel Braşov, Parchetul Curţii de Apel Oradea.

Cătălin Predoiu nu susţine numirea Adinei Florea la conducerea Secţiei speciale: „Votul meu va fi împotrivă”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Ministerului Justiţiei că majoritatea judecătorilor ICCJ, consultaţi la solicitarea MJ, sunt pentru amendarea prevederilor legale care reglementează funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, judecătorii ICCJ s-au exprimat pentru menţinerea dispoziţiilor privind pensionarea anticipată.

Reprezentanţii ICCJ au transmis, vineri seară, că la instituţie a fost înregistrată o solicitare din partea Ministerului Justiţiei, cu termen de răspuns 30 noiembrie, referitoare la patru aspecte: 1- pensionarea anticipată; 2 – compunerea completurilor de apel la instantele inferioare; 3 – durata INM; 4 – functionarea SIIJ.
 
„În acest context au fost consultaţi toţi judecătorii ICCJ prin intermediul preşedinţilor de secţie, care au procedat la comunicarea adresei MJ către judecatori, precum şi discuţii individuale. Preşedinţii de secţii au comunicat rezultatul consultărilor. În urma centralizării, majoritatea opiniilor exprimate au fost dupa cum urmează: Pentru pct 1 – menţinerea dispozitiilor; Pct 2 abrogare; Pct 3 abrogare; Pct 4 amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ”, se arată în comunicatul ICCJ.
 
Răspunsul în acest sens a fost comunicat către ministrul Justiţiei.

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) a condamnat public demersurile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prin care acesta îşi arogă competenţele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunărilor generale ale instanţelor, cu scopul vădit al actualului Guvern de a modifica legile justiţiei netransparent şi fără o largă dezbatere publică.

Ministrul a trimis o scrisoare prin care cerea magistraţilor ca, până în 30 noiembrie, să-şi exprime punctul de vedere cu privire la mai multe aspecte.

”Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) condamnă public demersurile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prin care acesta îşi arogă competenţele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunărilor generale ale instanţelor, cu scopul vădit al actualului Guvern de a modifica legile justiţiei netransparent şi fără o largă dezbatere publică. Concret, printr-o adresa din dată de 25.11.2019, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanţelor că, până în data de 30.11.2019, să îşi exprime prin adunări generale «opinia» cu privire la aspecte importante privind funcţionarea justiţiei: numărul membrilor din completele de apel, posibilitatea pensionarii anticipate a magistraţilor, durata cursurilor Institutului Naţional al Magistraturii (INM), funcţionarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)”, au transmis, joi, printr-un comunicat de presă reprezentanţii AJADO.

Votul va crea probleme mari Guvernului Orban. Liderul USR Dan Barna anunţă, într-o postare pe Facebook, că s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban şi că, alături de Dacian Cioloş, i-a reamintit condiţiile puse la învestirea Guvernului, printre care alegeri în două tururi pentru primari, anularea recursului compensatoriu, desfiinţarea Secţiei speciale.

”M-am întâlnit azi cu premierul Ludovic Orban. Alături de Dacian Cioloş, i-am reamintit prim-ministrului că am susţinut învestirea guvernului cu condiţia îndeplinii unor obiective critice pentru societatea românească astăzi. Printre acestea: alegeri în două tururi pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene, anularea recursului compensatoriu, desfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, modificarea legilor electorale privind diaspora, impozitarea pensiilor speciale, modificarea radicală a PNDL, stoparea tăierilor ilegale de lemn, prezentarea sistematică a stadiului în care se află proiectele de investiţii, alegerile anticipate”, anunta Dan Barna pe Facebook.