Surpriză în Franţa: Francois Hollande nu va mai candida la preşedinţie în 2017

Președintele Franței, François Hollande, a anunțat joi că nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2017.

RomaniaTV.net
01 dec. 2016, 20:12
Surpriză în Franţa: Francois Hollande nu va mai candida la preşedinţie în 2017

Francois Hollande ete primul preşedinte din cea de-a Cincea Republică Fanceză care renunţă să mai candideze pentru un al doilea mandat în fruntea statului. În vârstă de 62 de ani, Hollande şi-a motivat hotărârea prin faptul că este conştient că nu ar beneficia de suficient sprijin pentru a fi reales.

„Sunt conștient de riscurile reprezentate de un demers ca al meu, care nu ar reuni suficient sprijin în jurul său. De aceea am decis să nu candidez în alegerile prezidențiale”, a anunțat Hollande, în cadrul unei alocuțiuni la Palatul Elysees.

Mutarea lui Francois Hollande este văzută drept surprinzătoare, însă sondajele îi erau foarte defavorabile preşedintelui francez, care a căzut la mai puțin de 10% intenția de vot în primul tur al prezidențialelor. Iar incertitudinea din jurul deciziei sale de a se prezenta, sau nu, în cursa prezidențială a suscitat mai multe candidaturi alternativă pe stânga.

Președintele socialist a cunoscut în ultimele luni o puternică opoziție în propria tabără, în special la începutul lui 2016, în jurul proiectului de reformă a codului muncii, care a scos în stradă mii de manifestanți.

Mandatul său, marcat de mai multe operațiuni militare externe (Mali, Republica Centrafricană, Irak, Siria), a fost de asemenea cel al celor mai grave atentate comise în Franța: Charlie Hebdo, 13 noiembrie 2015 — la Paris și Saint-Denis, 14 iulie — Nisa.