Surpriză în Ucraina. Actorul de comedie Volodimir Zelenski, ales preşedinte cu 73 la sută din voturi

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, conform primelor sondaje la ieşirea de la urne, informează AFP.

RomaniaTV.net
21 apr. 2019, 17:46
Surpriză în Ucraina. Actorul de comedie Volodimir Zelenski, ales preşedinte cu 73 la sută din voturi

Actorul de 41 de ani a obţinut 73, 2 la sută din sufragii în turul doi, faţă de 25,3 la sută cât a obţinut rivalul său, Petro Poroşenko, în vârstă de 53 de ani.

Sondajul la ieşirea de la urne a fost realizat de consorţiul „Exit Poll National”, care reunelte trei institute.

Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul nopţii.

În primul tur, Zelenski a câştigat clar cu 30% din voturi faţă de 16% obţinute de Poroşenko.

Cum a câştigat un actor funcţia de preşedinte!

Omul care a devenit al șaselea președinte al fostei republici sovietice a mai trecut printr-o competiție similară. La televizor, în postura de actor principal în popularul serial de televiziune „Slujitor al poporului”, în care joacă rolul unui profesor de istorie care din întâmplare ajunge președinte.

Mulți observatori sunt de părere că acest serial a contribuit substanțial la succesul lui Zelenski, producția având în centrul atenției clișee despre corupția clasei politice ucrainene, dorința de răzbunare pe „establishment” și un nou început în politică.

La vârsta de 41 de ani, Zelenski este cel mai tânăr președinte al Ucrainei. El este un om plin de viață, cu o voce deosebită și plăcută. Fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, este cel mai celebru și de succes showman al țării.

Disciplina supremă este satira politică. Timp de aproape 20 de ani, Zelenski și o echipă de artiști de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai țării la rotisorul ironiilor.

Criticii nu văd în Zelenski o figură politică independentă, suspectând o alianță între acesta și omul de afaceri Igor Kolomoiski din Dnipro, fostul Dnipropetrovsk. Scopul acestei presupuse alianțe a fost prevenirea realegerii lui Poroșenko. În ambele cazuri, Zelenski neagă vehement orice cooperare politică în alegerile prezidențiale.


Nu doar candidatura, ci și campania electorală a lui Zelenski a fost neobișnuită. Nu au existat aparițiile clasice în piețe publice. În schimb, înainte de primul tur de scrutin el a făcut turnee prin țară cu show-ul său, în timp ce postul de televiziune al lui Kolomoiski a transmis diverse seriale de comedie avându-i în centrul atenției pe candidați.

Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa, iar când a făcut-o s-a adresat doar instituțiilor media prietenoase cu el. A comunicat cu susținătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook și alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reușit să mobilizeze electoratul tânăr din estul țării.

Înaintea votului, tonul mesajelor sale către Poroșenko a devenit din ce în ce mai agresiv. Zelenski arăta ca un vânător aflat pe urmele unui animal rănit. El a evitat însă orice ocazie de a răspunde la întrebările critice despre ideile sale nebuloase despre politică, trimițându-și consilierul în emisiuni.

Zelenski a acceptat un duel electoral televizat cu Poroșenko însă a pus unele condiții, cum ar fi organizarea evenimentului pe stadion, nu într-un platou de televiziune.