Surpriză: noi întăriri pentru Volodimir Zelenski. Cine-l ajută pe președintele ucrainean să recupereze teritoriile anexate de Rusia lui Vladimir Putin

O divizie de mercenari ceceni s-a alăturat armatei lui Volodimir Zelenski. Astfel, Ucraina primește ajutor și din vest, dar și din est.

09 ian. 2023, 10:09
Surpriză: noi întăriri pentru Volodimir Zelenski. Cine-l ajută pe președintele ucrainean să recupereze teritoriile anexate de Rusia lui Vladimir Putin

Voluntarii ceceni din Legiunea Internațională s-au alăturat armatei ucrainene, scrie presa internațională. Cele două forțe luptă pentru apărarea orașului Bahmut, din regiunea Donețk, Ucraina.

Mercenarii din divizia cecenă apără teritoriile lui Volodimir Zelenski. Printre voluntari se numără Abdul Hakim, șeful grupării rebele jihadiste islamice Ajnad al-Kavkaz, activă în nordul Siriei.

În Ucraina, doar o mică parte dintre ceceni s-au alăturat cauzei lui Volodimir Zelenski. Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, rămâne alături de Vladimir Putin.

 

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, acuzații grave la adresa lui Volodimir Zelenski

 

Duminică, Ramzan Kadîrov a declarat că ajutorul occidental acordat Ucrainei este, de fapt, o schemă de spălare de bani.

„Văd că unii sunt îngrijoraţi din cauza ajutorului extern pentru Ucraina. Nu vă faceți griji! Aceasta este o schemă funcţională de spălare a banilor. Oficialii din Occident și Ucraina vor jefui aceste fonduri, iar până în tranşee vor ajunge nu mai mult de 15% din totalul sprijinului”, a transmis liderul cecen.

Vladimir Putin a anexat terioriile considerate pro-ruse. Astfel, liderii de la Kremlin și cei din Cecenia sunt de părere că războiul se poartă acum în Rusia.

„Acestea sunt regiunile noastre, care au dorit să devină parte a statului nostru pentru a apăra populația de acțiunile satanice ale naționaliștilor ucraineni și NATO”, a mai punctat Kadîrov, pe Telegram.

Reacția lui Kadîrov a venit după ce SUA a anunțat vineri alocarea unui nou pachet de asistență militară Ucrainei, în valoare de peste 3 miliarde de dolari.

Pachetul de ajutor va include vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, obuziere autopropulsate, vehicule blindate cu protecție sporită împotriva minelor din clasa MRAP (Mine-Resistant Ambush-Protected), rachete „sol-aer”, precum și alte mijloace și muniții, a transmis secretarul de presă al lui Joe Biden. Fondurile vor fi utilizate direct din rezervele Pentagonului.