FOTO: Războiul Zelenski vs. Putin trece la următorul nivel: Ucraina și Rusia trimit roboții în luptă

Războiul din Ucraina a stimulat statele lumii să dezvolte arme autonome și să le testeze. Roboții ucigași, respectiv armele care se bazează pe inteligență artificială sunt din ce în ce mai utilizate. Occidentul a dat ordin pentru Volodimir Zelenski.

09 ian. 2023, 09:40

Volodimir Zelenski a început anul 2023 în forță. Liderul de la Kiev încearcă să recucerească teritoriile cucerite de armata lui Vladimir Putin, în care trăiesc într-o proporție covârșitoare etnici ruși. Pentru a-și atinge obiectivul, oficialul ucrainean utilizează de un an de zile armament primit din Occident, respectiv din statele aliate NATO și mercenari.

După ce Batalionul Azov a fost executat de armata „Țarului de la Kremlin”, Volodimir Zelenski a fost nevoit să ceară ajutor disperat din partea Occidentului, pentru a putea să continue războiul cu Rusia. Astfel, pe câmpurile de luptă au fost trimise arme care mai de care mai „exotice”.

Astfel, pe front au fost trimise mașinării autonome, arme care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale. Practic, roboții au fost trimiși la luptă, pe lângă militarii celor două armate și mercenari.

 

Zelenski și Putin încep să testeze roboți. Germania a dat ordin

 

Ucraina utilizează diverși roboți autonomi, precizează expertul militar Alex Stronell. De partea cealaltă, Rusia are robotul Uran-9.

„Cu siguranță arată ca un vehicul amenințător și a fost prezentat drept cel mai avansat vehicul militar terestru nepilotat din lume”, susține specialistul. Totuși, el a menționat că nu există dovezi care să arate că rușii au și folosit monstrul, pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, ucrainenii vor utiliza în curând mai multe vehicule terestre nepilotate, THeMIS, care vor fi donate de alte state. Doar Germania a cerut ca 14 astfel de roboți să fie trimiși lui Zelenski.

THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) este un vehicul construit de compania Milrem Robotics, în Estonia. Vehiculul este gândit, printre altele, să ajute trupele terestre. Astfel, va fi un fel de platformă de transport, stație de armament la distanță, unitate de detectare și eliminare a dispozitivelor explozive improvizate.